Brukte 26 år på denne

Engelske Graham Parker (45) brukte 26 år på å løse Rubiks kube. På samme tid kunne han trolig ha satt rekord på Donkey Kong. Faksimile fra Metro.co.uk.
Engelske Graham Parker (45) brukte 26 år på å løse Rubiks kube. På samme tid kunne han trolig ha satt rekord på Donkey Kong. Faksimile fra Metro.co.uk.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pLøste Rubiks kube. Og så etter bare 26 år a'gitt!</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 1983 var Kåre Willoch statsminister i Norge, cd-plata hadde så vidt kommet på markedet, Erkebispegården i Trondheim brant ned. Og i Portchester i England begynte nitten år gamle Graham Parker på en Rubiks kube han gjerne ville løse ferdig.

Etter 26 år har han endelig klart det.

Graham Parker, som i dag har rukket å bli 45 år, forteller til nettstedet Metro at han har vært mer eller mindre besatt av å klare å løse det mekaniske puslespillet - som ble oppfunnet av ungareren Ernő Rubik og som de aller flittigste kan løse på under minuttet.

– Jeg klarer knapt beskrive gleden det var endelig å løse den. Opp gjennom årene har den gjort meg gal. Det føltes som om den hadde tatt over livet mitt, forteller en glad Graham Parker til Metro.

Basert på logikk

Om den godeste Parker er fargeblind eller muligens trodde at den berømte kuben var flaksbasert skal forbli usagt. Kloke hoder skal ha det til at det ligger både logikk og systemer bak løsningen på en Rubiks kube. Det er de samme kloke hodene som klarer å løse kuben på en håndfull sekunder, og gjerne i blinde. Ifølge World Cube Association er 26 år med kubefikling definitivt verdensrekord når det kommer til varighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den standhaftige engelskmannen nektet å ta et nei for et nei, og ga seg ikke selv om fargeterningene ikke havnet der han ville ha dem. Han innrømmer at det ble emosjonelt når alle timene, dagene, ukene og årene med kubeløsning endelig ble premiert med suksess.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da jeg klikket den siste biten på plass slik at hver side bestod av én farge, begynte jeg å gråte, forteller han.

Denne skal være mulig å løse på 29 eller færre trekk. Men den er og mulig å bruke 26 år på.Denne skal være mulig å løse på 29 eller færre trekk. Men den er og mulig å bruke 26 år på.

– Jeg har droppet viktige hendelser og markeringer for å være inne og forsøke å løse kuben. Jeg har ligget våken om nettene og tenkt på den. Og jeg har hatt vondt i både håndledd og rygg etter å ha holdt på med kuben i timer avgangen. Men det var helt klart verdt det!

Glad kone

Kona Jean (47) uttrykker også glede over at ektemannen endelig har kunnet legge vekk kuben etter 26 år. Hun beskriver ekteskapet med den kube-besatte ektemannen som å være gift med to personer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da jeg møtte Graham var han allerede opptatt med kuben og brukte timer på den hver eneste dag. Jeg tenkte ofte på å bli kvitt den, men jeg visste at han ikke ville kunne slappe av før han fikk den løst.

Mulig på 26 trekk

Forøvrig har forskere som har studert Rubiks kube funnet ut at en hvilken som helst blandet kube kan bli løst på 26 eller færre trekk. Det handler bare om å vri skivene med fargede terninger i riktig rekkefølge. 26 trekk, altså. Ikke år.

Rubiks kube er populært verden over og finnes i flere varianter med forskjellig vanskelighetsgrad. Versjonen Graham Parker brynet seg på i 26 år regnes for å være en enkel 3 x 3 variant.

Til sammenligning har den norske syvåringen Philip Bergh Sveen skapt overskrifter ved å være den yngste i verden til å løse en gigant-kube med hele syv rader.

Se video under for å lære hvordan du kan lære deg å løse en Rubiks kube enklest mulig.

YouTube-video del 2