Kvier seg for Kongo

Kvier seg for Kongo
Kvier seg for Kongo
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMens nøden i Kongo stiger, vurderer Norge fremdeles å sende soldater til Tsjad. – Merkelig, sier Kongo-ekspert.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsminister Anne Grethe Strøm-Erichsen står fast ved at det per i dag ikke er aktuelt å sende norske tropper til Kongo. Hun sier til ABC Nyheter at et engasjement i det store afrikanske landet ikke vil bli vurdert før man får en forespørsel fra FN. Istedenfor vurderer hun å sende et feltsykehus til Tsjad.

- Jeg har stor forståelse for at folk føler vi må sende soldater når vi ser det vi ser fra Kongo. Men det er ikke sånn at Norge bare kan sende soldater til Kongo. Det er en FN-operasjon som kanskje blir utvidet, men vi har ikke fått noen forespørsel fra FN. Og om vi skulle få en forespørsel, vil vi være avhengige av andre land, sier forsvarsministeren til ABC Nyheter.

- Derimot har vi fått en forespørsel fra FN om å sende et feltsykehus til Tsjad. Den forespørselen vurderer vi seriøst. Samtidig er det sånn at vi er avhengig av samarbeid med andre land. Vi må blant annet sørge for at sykehus blir sikret, slik at det ikke blir angrepet av væpnede grupperinger. Derfor trenger vi et samarbeid med andre land som kan bidra med vakthold. Det er mange ting som må på plass, og bare det å skaffe vann er en krevende sak, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Merkelig

Forsker Morten Bøås ved Fafo reagerer på at Norge vurderer å sende tropper til Tsjad istedenfor Kongo.

- Det er klart det er problemer i Tsjad, men situasjonen er mer alvorlig i Kongo. Formelt sett er det sikkert riktig at man forholder seg til FN på den måten, men Norge kan jo også tilby å stille tropper til FNs disposisjon i Kongo, uten at det kommer en forespørsel. Det er litt merkelig at man skyver Tsjad foran seg for å unngå å ta stilling til Kongo-krisen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har ikke fått en formell henvendelse fra FN, men Forsvarsdepartementet har allerede hatt samtaler med de andre nordiske landene om å stille med soldater til oppdrag i den nordøstre delen av Kongo-Kinshasa. Det vil bli FNs største og mest offensive operasjon til dags dato.

- Det betyr vel at Norge er allerede er forberedt?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er riktig at vi har hatt et møte med de nordiske ministrene. Vi har prøvd å finne et FN-bidrag fra de nordiske landene sammen, men det har vi ikke klart. Mange er tungt belastet, og Danmark er for eksempel tungt inne i Afghanistan, sier Strøm-Erichsen.

- Hvem er det som har stoppet et fellesnordisk bidrag?

- Jeg vil ikke utlevere andre land, men Sverige har sagt nei. I tillegg så er som sagt Danmark tungt belastet i Afghanistan, og Finland har noen soldater i Tsjad. Men vi jobber videre, og jeg er nøktern i forhold til hva vi klarer å få til, sier hun.

- Når vil man kunne ha et fellesnordisk bidrag klart?

- I 2009 kan det bli vanskelig, men vi jobber med å kunne bidra i 2010.

- Det er ganske lenge til?

- Det er lenge, men uansett så vil ikke nøden endre seg, og situasjonen i Kongo går ikke over veldig fort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men Forsvarsdepartementet må ha gjort en vurdering om å sende FN-soldater til Kongo? ABC Nyheter er kjent med at det eksisterer et dokument som heter «Kostnadsvurdering deployering til Monuc» (Monuc er FNs styrker i Kongo).

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det kjenner jeg ikke til, og vet ikke hva innholdet i dokumentet er. Det kan være gjort en teoretisk vurdering. Det kan være at man har gjort beregninger på hva det vil koste å sende et feltsykehus.

- Men er det aktuelt å sende et feltsykehus?

- Det måtte vært dersom FN ber oss om å dra til Kongo, men de har bedt om Tsjad. Hvis de ber om Kongo, så vil vi vurdere det.

Vil til Kongo

Etter det ABC Nyheter kjenner til, ønsker statssekretær Espen Barth-Eide at Norge skal bidra i Kongo. Et slikt engasjement vil bidra til å oppfylle den delen av Soria Moria som slår fast at Norge skal bidra mer til FN-styrker i denne stortingsperioden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi ønsker å delta i FN-operasjoner i land der Norge allerede er engasjert. Det var grunnen til at Norge ønsket å delta i Sudan, et land hvor norske organisasjoner har vært lenge og som mottar mye norsk bistand. Vi ønsket å toppe laget, så å si. Dette var ikke tilfellet for Haiti, som de fleste nordmenn ikke finner på kartet. Nå tror vi det er en mulighet i Kongo, sa Barth-Eide til Verdensmagasinet X i juni.

Forsvarsministeren var ikke kjent med uttalelsen da ABC Nyheter leste opp sitatet over telefonen.

- Det var jeg ikke klar over. Hvis han sier det om Kongo, så er det litt spesielt, sier Strøm-Erichsen.

- Kongo blir stående som en testcase for FN, og Norge er et land som har som ryggmargsrefleks å støtte opp under FNs legitimitet, og jeg finner det merkelig at man ikke vil omdisponere eller sende folk begge steder, sier Fafo-forsker Bøås, som også understreker at han ikke er noen militærekspert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Espen Barth-Eide har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

EU-nei

Frankrike maktet ikke å få sine partnere i EU til å gå med på å sende flere soldater til FN-styrken i det østlige Kongo. Under et møte i Brussel nylig gikk Tyskland og Storbritannia mot et fransk forslag om å bidra sterkere til fredsstyrken i det krigsherjede landet.

Strøm-Erichsen mener at EU bør kunne sende soldater til det krigsherjede landet, men at andre land enn Norge bør ta dette ansvaret.

- Jeg mener man bør sende flere soldater til Kongo. Mange store land kan bidra med store styrker. Det kan ikke Norge gjøre. EU Battle Group står i beredskap, og de bør kunne sendes inn.

Den nordiske innsatsstyrken er del av EUs innsatsstyrkekonsept som ble aktivert 1. januar 2007. To innsatsstyrker vil hvert halvår stå i beredskap. EU legger vekt på at innsatsstyrkene først og fremst skal anvendes til støtte for FN og da særlig i Afrika.