G20 nær enighet

SKÅLER FOR TIDLIG?: President George W. Bush skåler med Brasils president Liuz Inacio Lula da Silva (t.v.) og Kinas president Hu Jintao (t.h.). Foto: EPA/Scanpix
SKÅLER FOR TIDLIG?: President George W. Bush skåler med Brasils president Liuz Inacio Lula da Silva (t.v.) og Kinas president Hu Jintao (t.h.). Foto: EPA/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pG20-landene er nær enighet om en erklæring fra krisemøte i Washington. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FAKTA G20
* Uformelt forum som skal fremme diskusjon mellom ledende industrialiserte land og ledende utviklingsland, primært om økonomiske spørsmål.
* De 20 medlemmene er: Argentina, Australia, Brasil, Canada, Frankrike, India, Indonesia, Italia, Japan, Kina, Mexico, Russland, Saudi-Arabia, Storbritannia, Sør-Afrika, Sør-Korea, Tyrkia, Tyskland, EU og USA. I tillegg deltar representanter for Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken.
* Hvert år møtes medlemslandenes finansministre og sentralbanksjefer.
* G20 representerer 85-90 prosent av verdens BNP, 80 prosent av verdens utenrikshandel, og to tredeler av verdens befolkning. (NTB)

Toppene er samlet i Washington for å bli enige om tiltak for å bekjempe den globale finanskrisen.

Et medlem av Frankrikes delegasjon sier at lederne er enige om budsjettmessige og pengepolitiske tiltak som støtter vekst. Han sier at siste punkt i uttalelsen er «en implisitt appell om å redusere renten».

Teksten er ferdig

– Denne teksten, som vi håper å kunne avslutte med i morgen, er praktisk talt ferdig, sa den franske representanten natt til lørdag.

Lederne på møtet er ifølge franske kilder i prinsippet enige om å møtes igjen i april. De skal ha blitt enige om å gjøre ferdig en første serie av tiltak for å regulere finanssystemet innen mars neste år, ifølge franske representanter

Artikkelen fortsetter under bildet:

SINNE: Demonstranter i Fillipinenens hovedstad Manila krevr radikale tiltak fra verdenslederne. Foto: ScanpixSINNE: Demonstranter i Fillipinenens hovedstad Manila krevr radikale tiltak fra verdenslederne. Foto: Scanpix

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Få tror på gjennombrudd

USAs president George W. Bush har karakterisert de urolige økonomiske tidene som en «global nedsmelting».

Det er foreløpig uklart hva som blir innholdet i slutterklæringen. Landene spriker i sin tilnærming til reguleringer av finansbransjen. De europeiske landene ønsker strenge reguleringer, mens USA vil gjennomføre moderate reformer.

Forventningene til hva som kan oppnås er begrensede, og få tror på et gjennombrudd, skriver BBC. En av grunnen til det er at USA snart skifter president.

President George W. Bush la selv ikke skjul på at møtet ikke vil føre med seg et gjennombrudd.

Kina har sterke kort

- Dette problemet utviklet seg ikke over natta, og det vil heller ikke bli løst over natta. Men med fortsatt samarbeid og besluttsomhet vil man kunne løse det, sa han.

Landene som samles i Washington representerer 80 prosent av verdensøkonomien.

Blant landene som har fått en stadig viktigere posisjon er Kina, som har enorme utenlandsreserver. Mens andre store land må konsentrere seg om å bruke midler for å redde egen økonomi, kan Kina sprøyte penger inn i Det internasjonale pengefondet, IMF.

I retur er det ventet at Kina vil kreve større politisk innflytelse.