Støre-bok vekker reaksjoner i Israel

Nazi? Jonas Gahr Støre så denne inskripsjonen i Hebron: - Gass ararberne! Foto: Scanpix
 Nazi? Jonas Gahr Støre så denne inskripsjonen i Hebron: - Gass ararberne! Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSammenliknet den norske utenriksiministeren virkelig bosetterne i Hebron med nazistene?</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den israelske nettavisa ynetnews.com reiser spørsmålet om den norske utenriksministeren virkelig har sammenliknet israelsk behandling av palestinerne i Hebron, med nazistenes behandling av jødiske forretningsdrivende.

ABC Nyheters oppslag i går om Jonas Gahr Støres bok «Å gjøre en forskjell - refleksjoner fra en norsk utenriksminister», vekker skarpe reaksjoner i Israels utenriksdepartement.


Vantro til sammenlikning

- Alle som kjenner denne saka har vanskelig for å tro at den norske utenriksministeren kan ha skrevet noe sånt, sier det israelske utenriksdepartementets talsmann Yossi Levy.

Bakgrunnen er dette sitatet fra Støres egen bok, som ABC Nyheter omtalte i går:

«Skoddene som er slått for og boltet igjen er merket med det israelske politiets tegnspråk. De er merket, slik andre forretninger har vært merket andre steder til andre tider.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Tolkning opp til leseren

Umiddelbaret etter Støres presentasjon av boka si i går, spurte ABC Nyheter ham om hvordan han forventet at reaksjonene ville bli i Israel, på en slik besk sammenlikning med Tyskland.

- Når man bruker en litterær sjanger og skriver, så syns jeg ikke det er riktig å utdype det. Jeg beskriver det jeg så. Så får leseren tenke sitt, svarte Støre.

Seinere på dagen benektet Utenriksdepartementets pressesjef Bjørn Jahnsen at det dreide seg om en sammenlikning med nazistene.

- ­ Hvilke historiske eksempler er det han tenker på, hvis det ikke er behandlingene av jødene i Tyskland? spurte ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det må være opp til leseren selv å tolke teksten. Men det er klart at det finnes andre historiske eksempler, svarte Jahnsen.

Syns USA dominerer for mye

I boka si oppsummerer Støre også at man har latt USA diktere verdens og Norges Midtøsten-politikk i altfor sterk grad, og forundrer seg over at FN og EU til de grader har latt USAs dagsorden prege også deres innsats.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Masse søppel andre steder også

Israelske Erez Uriely som leder Senter mot antisemittisme i Norge, har lest Støres bok og beklager sammenlikningen han gjør.

- Omtalen fra Støres besøk i Hebron er ensidighet fra A til Å. Han skriver om at palestinerne må beskytte seg med nett mot alt det bosetterne kaster på dem. Saken er at flere arabiske landsbyer og byer også har hauger av søppel. Og nettet er satt opp av militæret for å hindre araberne å kaste granater opp i de øvre etasjene, hevder Uriely.

- Hva sier du til at politiet har stengt palestinske forretninger og merket skoddene?

- Politiet har stengt en del butikker. De må stenge noen butikker på grunn av terrorisme. Andre butikker stenger rett og slett fordi businessen går så dårlig. Forholdene mellom jøder og arabere er blitt bedre i Hebron, sier Uriely.

Artikkelen ble oppdatert kl. 14.40 med kommentar fra Erez Uriely.