Strid om brokkolipatent

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEt britisk selskap ønsker å ta patent på en brokkolitype som motvirker kreft. 16 norske organisasjoner ber nå regjeringen om å prøve å stoppe patentet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Flere organisasjoner frykter nemlig at et slikt patent vil åpne for at private selskaper kan få kontroll over store deler av matproduksjonen.

I verste fall kan et slikt patent sørge for at alle bønder som dyrker brokkoli kan bli saksøkt, fordi vanlige brokkoli også inneholder det kreftmotvirkende stoffet, skriver Vårt Land.

16 norske organisasjoner er alvorlig bekymret for situasjonen.

– Det mest alvorlige er at det blir åpnet opp for å ta patent på helt vanlige grønnsaker, og etter hvert også husdyr, sier Ida Thomassen, leder i organisasjonen Changemaker. Også Utviklingsfondet er bekymret.

– Monopol på såfrø og husdyr er en trussel mot verdens matsikkerhet, mener Bell Batta Torheim, programkoordinator i Utviklingsfondet.

Det er det britiske selskapet PBL som i 2002 fikk patent på «superbrokkolien» som inneholder ekstra mye glukosinolater, et stoff som kan motvirke kreft.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

To europeiske såselskaper har imidlertid anket denne avgjørelsen inn for det høyeste klageorganet i Den europeiske patentorganisasjonen (EPO) og krever at patentet blir opphevet.

Stridens kjerne er om framstillingen av den nye brokkolitypen er vanlig planteforedling eller en ny oppfinnelse.

16 norske organisasjoner ba for ett år siden regjeringen om å prøve å stoppe patentet, og de har nå sendt et nytt brev der de ber regjeringen om å redegjøre for hva den har gjort i saken. (©NTB)