Lærer av USA

OBAMAMANIA: I dette huset styres de flere hundre frivillige som jobber for Obama-kampanjen i de siste dagene før valget. Foto: Hans Henrik Torgersen.
OBAMAMANIA: I dette huset styres de flere hundre frivillige som jobber for Obama-kampanjen i de siste dagene før valget. Foto: Hans Henrik Torgersen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Vi våger ikke bruke de store ordene hjemme. Men det er nok det jeg tror folk vil høre, sier Erik Solheim.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ALEXANDRIA, VIRGINIA (ABC Nyheter): Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er i Washington DC denne uken for å gjennomføre flere møter med Verdensbanken. Målet er å ta rede på hva konsekvensen av finanskrisen vil bli for verdens fattigste land.

Men for alle politikere er presidentvalget i USA nærmest en hellig gral, og Solheim benyttet anledningen til å besøke et av valgkampkontorene i Virginia.

- Krysser fingrene

Eileen Longstreet ringer demokrater for å få dem til å stemme under besøket fra Erik Solheim. Foto: UD/Trond Viken.Eileen Longstreet ringer demokrater for å få dem til å stemme under besøket fra Erik Solheim. Foto: UD/Trond Viken.

Lørdag morgen var han innom Alexandria-kontoret til Mark Warner som stiller til valg som senator for staten som omringer Washington DC. Inne på hovedkvarteret fikk Solheim blant annet snakket med den frivillige Eileen Longstreet. Hun hadde bare stukket innom denne dagen, og ble satt til å ringe registrerte demokrater for å minne dem på å stemme på valgdagen tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg støtter Obama fordi jeg tror på noe. Nå krysser vi alle fingrene og håper på at det går vår vei.

Hennes mål for dagen var å komme gjennom 70-100 telefonoppringinger.

Ikke alene

Også Solheim gir uttrykk for at Obama er favoritt i Norge.

- Som regjering støtter vi jo ikke kandidater i andre land, men det er jo klart at det i Norge er et overveldende norsk ønske om at Obama skal bli valgt. Det vi ser jo totalt politisk sammenbrudd som følge av den politikken Bush har ført de siste åtte årene. Mangel på styring av økonomi, mangel på samarbeid med verden og FN. Det har vel aldri skjedd at to kandidater i et topartisystem begge lanserer seg som opposisjonskandidater. Der den ene er livredd for å bli tatt for å støtte den sittende presidenten. Det burde være en tankevekker for de hjemme som har støttet Bush gjennom tykt og tynt, sier Solheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Misunner entusiasmen

I sentrum av Alexandria er alt klart for valgdagen tirsdag. Foto: Hans H. TorgersenI sentrum av Alexandria er alt klart for valgdagen tirsdag. Foto: Hans H. Torgersen

Litt lengre unna fant Solheim et av Obamas valgkampkontorer. Her strømmet det på med frivillige. I løpet av noen få minutter ankom mer enn 15 personer for å gjøre sine tjenester tilgjengelig.

- Dette er en intens valgkamp til aller siste sekund. Begge leire gjør det de kan. Nå er det for sent å registrere seg, så nå handler det om å få de som er registrert til å faktisk stemme.

- Det er både likheter og slående forskjeller. Selve valgkontorene er ikke ulike, men de mangler jo stands, noe som er helt sentralt i den norske valgkampen, spesielt i innspurten. De bruker mer tid på å ringe rundt, og på å gå på dørene. Disse Obama-folkene har jo banket på 300.000 dører bare i Virginia den siste uken.

- Unikt valg

- Dette valget er jo unikt med tanke på å mobilisere. Men, nei. I øyeblikket hadde vi ikke klart å mobilisere folket på denne måten. Men det er først og fremst en oppgave for de norske partiene å engasjere, inspirere og skape den entusiasmen som man har her. Vi har masse å lære i Norge av akkurat dette, sier Solheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mangler visjoner

- Valgkampen her borte dreier seg jo om visjoner, tro og håp i mye større grad enn i Norge, der vi har altfor lett for bare å ramse opp de enkeltsakene man ønsker å gjøre noe med, uten å male en større himmel som viser de visjonene man har. Vi våger ikke bruke de store ordene hjemme. Men det er nok det jeg tror folk vil høre, sier Solheim.

- Jeg mener det er viktig å forandre det. Man må få fram følelser og engasjement og de store linjene, for å skape engasjement. Hvis det blir teknokratisk politikk så er man dømt til å mislykkes.