- For mye metaller i vin

METALLER: Mange viner inneholder så mye metaller at det kan motvirke de ellers helsefremmende effektene fra antioksidanter i vinen og heller gjøre den helseskadelig, viser forskning. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
METALLER: Mange viner inneholder så mye metaller at det kan motvirke de ellers helsefremmende effektene fra antioksidanter i vinen og heller gjøre den helseskadelig, viser forskning. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pVin fra 13 land inneholder for høye nivåer av metall, viser britisk studie.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Vin fra disse landene var med i undersøkelsen

Britiske forskere har analysert viner fra totalt 15 land for å undersøke nivået av metallioner i drikkevarene.

Og det var få som fikk grønt lys - både røde og hvite viner fra 13 land inneholder for mye metall.

Dårligst ut i undersøkelsen kommer viner fra Ungarn og Slovakia, som hadde verdier på opptil 300, der verdien 1 var regnet som den øvre trygge grensen.

Men også viner fra storprodusenter som Frankrike og Tyskland, hadde regelmessig verdier som lå godt over denne grensen.

Forskerne fra Kingston University mener at det høye metallinnholdet, fra blant annet kobber, vanadium og mangan, kan være en negativ motvekt som utlikner helsegevinsten ved å drikke vin, melder The Times.

Kan være helseskadelig

Metallioner er ladde atomer, som spiller en viktig rolle i de biokjemiske prosessene i kroppen, men som også kan være helseskadelige ved for store mengder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De britiske forskerne brukte et system utviklet av det amerikanske forurensningstilsynet, Environmental Protection Agency (EPA), for å undersøke risikoen knyttet til metallionene i vinen. De målte etter såkalte target hazard quotients (THQ).

THQ gir en risikoindikasjon basert på etablerte øvre trygge grenser for kjemikalier, i forhold til konsum og kroppsvekt. Ved verdien én regnes det som trygt, men noe høyere verdier kan også være problemfrie fordi systemet er laget for å unngå at man undervurderer risiko.

Det var kun viner fra Italia, Argentina og Brasil som ikke gikk over terskelen på én THQ.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Knyttes til Parkinsons

Viner fra andre land, inkludert Tyskland, Frankrike, Østerrike og Portugal, gikk regelmessig over denne grensen.

Typisk lå verdiene mellom 30 til 80 THQ. Men viner fra de østeuropeiske landene Ungarn og Slovakia, hadde så mye som 300 THQ.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Professor Declan Naughton, en av forskerne bak studien, sier til The Times at resultatene er bekymringsverdige, blant annet fordi inntak av for store mengder av metallioner knyttes til sykdommer som Parkinsons, kronisk betennelsessykdom og kreft.

Motvirker antioksidantene

Det er i hovedsak antioksidanter som får æren for vinens helsebringende egenskaper, ved at disse beskytter cellene mot skader.

Nå tror forskerne at metallionene kan ha motsatt effekt og dermed utligne antioksidantenes positive effekt.

Forskerne mener nå at vinprodusentene bør merke vinen med hvor mye metaller den inneholder, samt at de må finne nye metoder for å fjerne potensielt skadelige materialer fra sine produkter.

Forskerne analyserte også eplejuice og en viss type øl, men det var først og fremst vin som hadde så høye metallnivåer at det var grunn til bekymring.

Eksterne lenker:

Studien er publisert i tidsskriftet Chemistry Central Journal.

Les mer om hvordan studien ble gjennomført på PubMed Central.