Gir rock-Norge håp

Rockens disippel Little Steven var i Oslo for å snakke om norsk rock og Radio Tango.
Rockens disippel Little Steven var i Oslo for å snakke om norsk rock og Radio Tango.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pLittle Steven brenner for norsk rock og Radio Tango. ABC Nyheter har møtt rockikonet og skuespilleren.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi finner flere band i Skandinavia enn noen andre steder i verden. Det er her verdens rock'n'roll-hovedstad ligger, sier Little Steven til ABC Nyheter.

Ja, du hørte riktig. Steven Van Zandt (57) alias Little Steven alias karakteren Silvio Dante, Tony Sopranos høyre hånd i The Sopranos, for ikke å glemme skuespillerens tilsvarende rolle i Bruce Springsteens E-Street Band i det virkelige liv, var i Oslo i helgen i forbindelse med at selskapet han er involvert i, Wicked Cool Records Co., har sikret seg underskriften til hele fire norske band.

Slår et slag for norsk rock og radioSlår et slag for norsk rock og radio

Med seg til Oslo hadde han John Luongo, platedirektør i samme selskap. Han var på sitt aller første norgesbesøk.

- Dere har noe helt unikt her i landet, sier Luongo til ABC Nyheter. - Alt er så annerledes, så unikt. For ikke å glemme alle talentene som gror rundt her, understreker han entusiastisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Les også: Little Steven elsker norske band)

Rockens misjonærer

Little Steven og John Luongo er samkjørte i sin misjonering i musikkens - og kanskje særlig rockens - tjeneste.

- Det finnes bare to typer musikk. Den dårlige og den gode, mener Luongo. - Og i Norge finner vi mest av det siste, slår han bestemt fast.

Man skulle nesten tro at vi har noe i drikkevannet vårt her målt mot den entusiasmen vi møter fra de to engasjerte herrene fra Amerika. Til nå har selskapet de driver knyttet til seg 18 artistnavn, og når nesten en fjerdedel av dem er norske, er det noe helt spesielt i forhold til hva vi er vant til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Cocktail Slippers , The Laundrettes , The Beat Tornados og Los Plantronics er alle tatt under Wicked Cools vinger, og de to har stor tro på gruppenes fremtid. Noe spesielt talentspeider Steven Van Zandt har bitt seg merke i.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Skandinavia er generelt sett fantastisk. Jeg mener dere har rock'n'roll-hovedstaden i verden akkurat nå. Det mener jeg virkelig, sier Steven bestemt.

Flest norske

- Vi finner flere fantastiske band i Skandinavia enn noen andre steder i verden, og det inkluderer så definitivt Norge. Vi har flere band fra Norge på selskapet vårt enn fra noe annet land. Hvorfor det er sånn kan ikke jeg si noe om, det får nesten du forklare, spør han med et undrende blikk.

- Så dere ser ikke på Norge som Sveriges lillebror, slik vi musikalsk underlegne nordmenn nærmest er lært opp til her til lands?

- Nei, så absolutt ikke! Det er ikke noe galt med svenske band, men de er så mye mer strømlinjeformet og velproduserte enn de norske - noe som sikkert stammer fra at Sverige har en mer utviklet musikkultur. Men det er likevel ikke nødvendigvis det mest interessante vi søker når vi leter etter noe som skal låte unikt og ekte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett av fire norske band i Little Stevens stall. foto: promoEtt av fire norske band i Little Stevens stall. foto: promo

John Luongo er enig, og understreker at de leter etter band som har en lidenskap for det de holder på med. Noe de begge mener de har funnet i de norske gruppene de har signert kontrakt med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi ønsker å gi rock'n'rollen tilbake til folket, sier platedirektøren. - Gjennom Stevens radioprogram som lisensieres til en rekke radiostasjoner verden rundt, når vi også ut til folket. Bare i USA når vi ut til 1,2 millioner lyttere gjennom 148 stasjoner, sier han stolt.

Programmet han snakker om er Little Steven's Underground Garage , og lisensieres blant annet gjennom nedleggingstruede Radio Tangos frekvens 105,8 på FM-båndet. At kanalen kan miste konsesjonen er noe Little Steven helt tydelig er villig til å bruke krefter på å kjempe for.

Slåss for Radio Tango

Han er tydelig glødende engasjert i redningsaksjonen for Radio Tango.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det å støtte institusjoner som tar rocken på alvor er viktig fordi det er et viktig holdepunkt for ungdommen. Det gir dem håp og tro og muligheter, akkurat som idretten gir folk med andre interesser håp.

Steven forteller at han under helgens oslobesøk har spist en uformell middag med Trond Giske for å blant annet drøfte Radio Tangos fremtid, og at han har forsøkt å finne ut hvordan han kan bidra for at kanalen ikke mister konsesjonen, slik Medietilsynet ser ut til å ha bestemt seg for at det skal bli.

The Boss og Little Steven på Valle Hovin i sommer. Foto: Herman BergThe Boss og Little Steven på Valle Hovin i sommer. Foto: Herman Berg

Men radioprogrammet hans sendes ikke bare over eteren i USA og i Oslo. Det er å høre i de fleste større europeiske byer, noe som betyr at budskapet og rockmisjoneringen når ut til langt flere enn de 1,2 millioner amerikanske lytterne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi befinner oss i en posisjon hvor vi når ut til folk. Det spiller i utgangspunktet ingen rolle om bandet er australsk, spansk eller norsk, men vi har notert oss at det eksisterer en sjelden lidenskap i musikkmiljøet her i landet, sier Steven.

Little Steven forteller at han gjennom plateselskapet, radioprogrammet og nettjenesten Fuzztopia, ønsker å etablere en slags musikkbransje på utsiden av musikkbransjen. Å legge grunnlaget for en ny infrastruktur som kan bidra til å gi fremtiden håp.

Fuzztopia er en relativ ferskt tjeneste på nettet, og kanskje litt mer rocka alternativ til MySpace, og i vår samtale anbefaler Steven alle håpefulle norske band og artister til å registrere seg hos dem.

- Vi hører gjennom alt som kommer inn, understreker han, og får et støttende nikk fra makker Luongo, som fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi kan ikke love noen platekontrakt, men ved å være der får du i det minste sjansen til å fange vår oppmerksomhet.

Vi gi ungdommen troen tilbake

- Det er sikkert mange som synes det er ren galskap å etablere plateselskap i disse tider hvor alt tyder på at bransjen er i ferd med å bikke under. Men jeg øyner en mulighet til å faktisk gjøre noe med situasjonen. Gi unge og håpefulle band en tro på musikken igjen, fortsetter Steven.

- Ser du noe fremtid i dette på sikt? Hvor er dere for eksempel om fem år, tror du?

Det gamle bandet hans het The Diciples Of Soul. Selv er han rockens disippel.Det gamle bandet hans het The Diciples Of Soul. Selv er han rockens disippel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ja visst... selvsagt gjør jeg det. Jeg planlegger ikke akkurat å tape penger på dette i all evighet, hvor mye jeg enn måtte elske det nå, he-he... Det første målet må være å gå i null, ler han.

- Om fem år tror jeg for det første at vi ikke har noe annet en nedlasting og vinyl å forholde oss til. At vi endelig er kvitt den latterlige CD-platen. Men dersom det går som vi ønsker, så har vi infrastrukturen på plass lenge før det. Vi må fortsette å bygge den opp, og forhåpentligvis finne nok grunnmateriale til å opprettholde den.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Misunner oss Giske

- I Norge har dere for eksempel tjenester som Bands Best Friend, dere har en fantastisk kulturminister i form av Trond Giske... Vet du, vi er så misunnelige på akkurat det der... I Amerika har vi ingenting som ligner på det en gang. Ingenting! Ikke en dritt!, understreker han frustrert.

- Men tror du ikke at det kan være en endring på gang med tanke på hva som kan skje etter valget?

- Vel, jeg er i kontakt med myndighetene, og har faktisk fått noen positive tilbakemeldinger på det vi holder på med. Men vi har ingen kulturminister. Jeg tro jeg kommer fra det eneste landet i verden som mener at kunst er en slags luksus. Og det er feil. Alle andre land... alle andre sivilisasjoner siden tidenes morgen for den saks skyld, har forstått at kultur er en verdi vi bør ta vare på.

- Enn så lenge får vi bare forsøke å gjøre det beste vi kan ut av situasjonen. I mellomtiden er det kanskje bra for norsk musikk at vi satser litt ekstra på det området. Norsk musikk er bra for alle, mener vi, og den fortjener å bli eksponert for verden. Ikke bare norsk selvsagt, men det også. Rock'n'roll er tross alt et internasjonalt språk som alle forstår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer Sopranos?

Her som karakteren Silvio Dante i The Sopranos. Foto: HBO (promo)Her som karakteren Silvio Dante i The Sopranos. Foto: HBO (promo)

Vår tid er snart ute, men vi kan ikke snakke med Steven Van Zandt, selveste Silvio Dante, uten å komme inn på The Sopranos.

- Er det noe hold i ryktene om at det kan bli en spillefilm basert på TV-serien?

- De ryktene har jeg også hørt, he-he. Vel... jeg kan ikke bekrefte noe som helst. Disse ryktene har i bunn og grunn versert siden vi startet opp med serien. Jeg er sikker på at David Chase (skaperen av serien, red.anm.) minst vil måtte lage en film eller to. Hvis jeg skal gjette, vil jeg tro at det kommer til å ta noen år før noen begynner å tenke konkret på det. Men det er høyst sannsynlig at det aldri blir noe av. Men om og hvis det skjer, og så sant han fremdeles puster og er i live, skal Silvio helt klart være med videre, sier Van Zandt bestemt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Og dersom det blir noe av, lover du å forsøke å få noen av dine norske band med på soundtracket?

- Selvfølgelig! Jeg vil aldri i livet å la den sjansen gå fra meg, avrunder den 57-år gamle rockeren og skuespilleren.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden