NOKAS-vekteren må punge ut

Overvåkningsbilder fra NOKAS-ranet. Foto: Scanpix
 Overvåkningsbilder fra NOKAS-ranet. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pVekteren som ga David Toska innsideinformasjon om NOKAS må betale like mye i erstatning som ranerne selv. Det har Høyesterett bestemt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landets øverste domstol er dermed på linje med Stavanger tingrett og Gulating lagmannsrett, som mente den tidligere vekteren måtte stilles solidarisk ansvarlig for de drøyt 51 millioner kronene av ransutbyttet som fortsatt er på avveie.

- Jeg tar avgjørelsen til etterretning. Det er Høyesterett som dømmer i siste instans, sier forsvareren til vekteren som fôret David Toska med detaljerte opplysninger om pengebeholdning, rutiner og sikkerhetsopplegget ved Norsk Kontantservice i Stavanger sentrum.

Nesten uaktsomt

Høyesterett mener at forsettet til vekteren - hans ønske om og vilje til å begå en kriminell handling - lå i det nedre sjikt når det gjelder ran av NOKAS, og på grensen til uaktsomhet. Men han måtte likevel forstå at opplysningene han ga Toska i 2003 skulle brukes til å fjerne store beløp fra lokalene til Norsk Kontantservice.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«I vår sammenheng er det avgjørende at NN var klar over at Toskas formål med å få opplysningene var å bortta penger fra NOKAS, og av underordnet betydning at NNs forsett lå i det nedre sjikt i forhold til at borttakelsen skjedde ved et grovt ran», skriver førstvoterende dommer, Hilde Indreberg.

Må betale

Vekteren ble i Gulating lagmannsrett dømt til tre års fengsel for medvirkning til NOKAS-ranet i Stavanger 5. april 2004.

Han hadde inngående kjennskap til hvor store pengebeløp som ble oppbevart i tellesentralen, og Høyesterett mener at han derfor kan stilles solidarisk til ansvar for ransutbyttet, selv om han strafferettslig er langt unna ansvaret til ranerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Tapets omfang er derfor ikke større enn hva han måtte forvente dersom det skulle bli et "vellykket" anslag mot NOKAS,» skriver Indreberg.

Mannen anket bare den delen av straffeutmålingen som går på kravet fra If Skadeforsikring. Han ba Høyesterett om medhold i at selskapet må lempe på kravet, slik skadeerstatningsloven åpner for når kravet blir ansett for å være «urimelig tyngende».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han må også betale forsikringsselskapets sakskostnader på 30.000 kroner.

Dødelig følge

Den tidligere vekteren har hevdet at han trodde opplysningene han ga David Toska om NOKAS, skulle brukes til å forberede et innbrudd og ikke et ran.

Det kommandopregede ranet i Stavanger sentrum fikk dødelig utfall da Kjell Alrich Schumann rettet AG3-geværet mot kommandobilen til politiet og traff Arne Sigve Klungland med et dødelig skudd. (©NTB)