Gir seg ikke før 260 kommuner er vekk

Skal slås sammen: Vil ikke kommunene slå seg sammen frivillig, må de tvinges, mener Per Sandberg.Foto: Thomas Vermes
 Skal slås sammen: Vil ikke kommunene slå seg sammen frivillig, må de tvinges, mener Per Sandberg.Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFremskrittspartiet vil programfreste frivillig sammenslåing av kommuner. Men vil de ikke, må de tvinges, mener nestleder Per Sandberg.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bergen (ABC Nyheter): - Vi skal fornye offentlig sektor. Jeg gir meg ikke i det partiet her før vi sitter igjen med 170 kommuner!

Det erklærte lederen for Fremskrittspartiets programkomité, nestformann Per Sandberg, til parti-tillitsvalgte under program- og strategikonferansen i dag.

Vekk med 260

Fra 744 kommuner i 1957, er det nå 430 igjen. Men i utkastet til nytt partiprogram for Frp går Sandberg og komiteen inn for videre sammenslåinger. Kommunene bør få overført økte oppgaver, men da må de også være i stand til å påta seg mer ansvar.

Det krever ifølge Sandberg at man gjennomfører en omfattende ny rasjonalisering av Kommune-Norge.

Om å flytte kirkegårder

Han håper å få med kommunenes interesseorganisasjon KS på laget for å få til dette, men mener det er sterke motkrefter i alle nivåer av det offentlige Norge:

- Tilgi meg, KS: Å fornye det offentlige Norge er som å flytte en kirkegård, og så be de som ligger der om hjelp!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forslaget til program for kommende stortingsperiode går programkomiteen inn for å oppmuntre kommunene til å slå seg sammen frivillig. Man tenker seg at KS kan lede et arbeid for å få til det.

Dersom kommunene ikke er flinke nok til å slå seg sammen, ønsker Frp-nestleder Sandberg at prosessen må skje ved vedtak fra oven.

Regjeringsskiftet bremser

KS-rådgiver Britt Eirin Bøe Olsson fortalte forsamlingen at daværende kommunal- og regionalminister Erna Solberg (H) gjorde mye aktivt og positivt for å få små kommuner til å slå seg sammen.

- Etter regjeringsskiftet ble gulrøttene som var lagt ut for kommunesammenslåing raskt fjernet og lagt over til støtte for små kommuner. Det fikk motsatt virkning, sa hun.

Etter hennes foredrag uttrykte Per Sandberg ønske om tettere samarbeid mellom FrP og KS.

- Jeg forstår at KS ikke er de verste når vi skal få til strukturendringer. Greier ikke KS å få til dette i løpet av et par års tid, er vi nødt til å ta et grep, slo Sandberg fast.

Les også: Frp slår retrett om regulering av markedene.