Fjerner omstridt FrP-formulering

DEMPER LIBERALISMEN: Frp-nestleder Per Sandberg er ikke lenger så opptatt av å holde statlige reguleringer unna. Foto: Thomas Vermes
DEMPER LIBERALISMEN: Frp-nestleder Per Sandberg er ikke lenger så opptatt av å holde statlige reguleringer unna. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFrp-nestleder Per Sandberg har fått mye pepper for forslaget om fullt frislipp for markedet. Nå vil han fjerne omstridte deler fra det kommende partiprogrammet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bergen (ABC Nyheter):Fremskrittspartiet har møtt mye motbør etter at ABC Nyheter fortalte at partiet vil ha vekk all offentlig regulering i forslaget til handlingsprogram for neste stortingsperiode.

Nå bekrefter programkomiteens leder, partiets nestleder Per Sandberg, at det omstridte punktet skal ut.

Følgende formulering står å lese i andreutkastet til handingsprogram, mens verden står oppe i en omfattende finanskrise:

«Regulering fra myndighetene burde i prinsippet være overflødig i en fri økonomi, siden konkurranse og innovasjon ville hindret monopoldannelse.»

- Hører ikke hjemme her

- Dette er et prinsippspørsmål som ikke hører hjemme i et handlingsprogram for kommende stortingsperiode, sier Sandberg til ABC Nyheter, under partiets program- og valgkampstrategiske seminar for tillitsvalgte denne helga.

- Det er klart at regulering og kontroll må være på plass i den virkelige verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier Sandberg til ABC Nyheter nå, og antyder at den omstridte formuleringen kanskje ikke bør være med i prinsipprogrammet heller.

- Vi kan ikke la alt flyte fritt i en verden med grenseløs økonomi, fortsetter han.

Liberalister og liberalister

Det betyr langt fra at Fremskrittspartiet kaster vrak på liberalisme som ideologi. På konferansens første dag erklærte partiformann Siv Jensen at hun er en «stolt liberalist». Men partiet har åpenbart behov for å dempe inntrykket av hvor langt man skal gå i prinsippene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Parti-nestlederen husker at partiet for noen år siden kvittet seg med veldig prinsippfaste liberalister.

- Er den omstridte formuleringen som du nå går inn for å fjerne fra handlingsprogrammet, uttrykk for at det forsatt finnes slike prinsippfaste liberalister i partiet?

- Vel, vi har jo et medlem i programkomiteen, formann Ove Vanebo i Fremskrittpartiets Ungdom. Han ivaretar ikke det ekstreme, men la meg kalle ham en ideell liberalist, svarer Sandberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Baltikum bedre enn USA

At USA av mange oppfattes som det Frp-like samfunn, har økt partiets problemer med sine liberalistiske formuleringer, noe Sandberg tok fatt i overfor partimedlemmene:

-På grunn av finanskrisa i USA vil alle sosialister benytte anledningen til å vise hvor elendig og skadelig liberalismen er. Men i USA opererer man med noen sosialistiske verktøy som vi i Norge aldri ville brukt, erklærte han.

Til ABC Nyheter forteller Sandberg at synet hans på USA har endret seg etter at liberalismestriden dukket opp midt i finanskrisa, og han begynte å studere amerikansk politikk.

De baltiske statene er blitt hans nye forbilde som nærmest det liberalistiske idealet.

- Men nå blir de faktisk presset til å innføre mer reguleringer igjen på grunn av medlemskapet i EU, sier Sandberg.

Les også: Gir seg ikke før 260 kommuner er vekk.