- Ikke rom for varslere i Forsvaret

For et halvt år siden inngikk varsleren Gunnar Unneland en avtale med Forvarsstaben. Nå mener han den er brutt på alle punkter og derfor forbereder han rettssak. Foto: Anders Lindstad
For et halvt år siden inngikk varsleren Gunnar Unneland en avtale med Forvarsstaben. Nå mener han den er brutt på alle punkter og derfor forbereder han rettssak. Foto: Anders Lindstad
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHan fikk takk fra forsvarsministeren for varslingen om alvorlige økonomiske misligheter, men nå forlater han Forsvaret. - Det finnes ikke rom for varslere i systemet, konkluderer kaptein Gunnar Unneland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kapteinen som varslet om utagerende misbruk av offentlige midler til egen nytte for en oberst i Heimevernet (HV), forlater nå Forsvaret. Gunnar Unneland mener Forsvarsstaben (FST) har brutt en seks måneder gammel avtale på alle punkt.

- Jeg sitter igjen med svarteper fordi jeg har turt å stå fram og varsle, sier kapteinen til ABC Nyheter.

- Jeg fikk et forlik og en ny stilling. Forsvaret har brutt alle punkt i den avtalen de selv ba om å få skrive!

- Det sitter folk i ledelsen som ikke er i stand til å håndtere slike saker. Å stå fram og varsle om korrupsjon i dette systemet, det vil jeg ikke anbefale noen andre å gjøre, sier en desillusjonert og forbannet Unneland.

Fikk ros av ministeren

Hans sak var den første offentlige testen på hvordan Forsvaret ville behandle varslere, og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har personlig berømmet kapteinen for hans varsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Varsleren skal vite at han er ivaretatt, sa forsvarsministeren i mai. Men nå forlater varsleren Forsvaret. Foto: Scanpix- Varsleren skal vite at han er ivaretatt, sa forsvarsministeren i mai. Men nå forlater varsleren Forsvaret. Foto: Scanpix

- Varsleren skal vite at han er ivaretatt. Han har fått medhold i alle punkt og det er inngått en avtale med ham og vi mener han må ivaretas på beste måte, og at Forsvarssjefen følger opp videre i forhold til HV, sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til ABC Nyheter i mai.

For ministeren har etikk og holdninger i forsvarssektoren vært en svært viktig sak siden hun tiltrådte for tre år siden. Og i mai i år ville Strøm-Erichsen sette endelig sluttstrek for det som da var en nesten tre år gammel varslersak tilknyttet HV-18 i Finnmark.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er jo en av de første varslersakene vi har i Forsvaret og derfor er det også viktig at vi følger den opp på en skikkelig måte, konkluderte Strøm-Erichsen den gangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er fly forbannet

- Jeg er lyn forbannet. Nå er det på tide at Forsvaret får svare for disse tingene i en åpen rettssal. Det er visst ingen andre muligheter enn å bruke rettsapparatet til å drive voksenopplæring på det klientellet som sitter inne i Oslo, sier Unneland med klar referanse til FST.

Kaptein Unneland retter derfor ingen direkte kritikk mot Forsvarsdepartementets politiske ledelse og Strøm-Erichsen som ansvarlig statsråd.

- Politisk ledelse har håndtert denne saken profesjonelt og har gjort alt som har stått i deres makt for at dette skulle bli bra. Men saken er ikke avsluttet. Den bare fortsetter og fortsetter, sier Unneland.

Tidligere i denne uken forlot han sitt tjenestested ved HV-18 i Kirkenes med avtale om et halvt års permisjon med lønn. Den opprinnelige avtalen med Forsvaret la egentlig opp til at han skulle få en stilling hjemstedet i Bergen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det skjedde ikke.

- Må skje utskiftninger

Etter at han hadde hentet sine saker i Øst-Finnmark fikk han beskjed om at den avtalte stillingen i Bergen allerede var besatt av en annen. Forsvaret sier at dette var en teknisk glipp og mente Unneland bare kunne stille til tjeneste ved Haakonsvern.

Men siden tilliten var tynnslitt valgte kapteinen å forholde seg til den stillingen han fortsatt hadde ved HV-18 i Kirkenes, og han kjørte derfor tilbake dit med sine eiendeler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Der fikk han arbeidsoppgaver og var i gang med å komme tilbake i yrkeslivet etter ett års sykemelding på grunn av trakassering og mobbing etter varslingen. Unneland har intet å utsette på den nye sjefen ved HV-18, men mener enkelte andre lokalt ansatte og FST har motarbeidet ham.

Han har for eksempel ikke fått bolig gjennom ordinære kanaler, og det har vært store problemer knyttet til hans lønnsutbetalinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det går ikke an å ha en arbeidsgiver som Forsvaret. Desverre er det mange andre som har lignende saker og man er ikke i stand til å løse disse.

- Det må skje noen utskiftninger i ledelsen. Det kan ikke sitte personer i ledelsen som ikke er bekjent med lover og regler og ser på Arbeidsmiljøloven akkurat som det passer dem.

Kaptein Gunnar Unneland har nå bedt Norges offiserforbund (NOF) starte arbeidet med en stevning til Arbeidsretten. Han takker fagforeningen for den hjelpen han har fått så langt i prosessen.

Forsvarets hovedverneombud, Geir Arne Nordstrand, har tidligere berømmet Unneland for hans fremgangsmåte i denne saken, men nå ønsker han å vente med å kommentere den siste tids utvikling.

ABC Nyheter klarte før helgen ikke å få noen kommentarer fra Forsvarsdepartementet, til tross for gjentatte henvendelser.

Se også:

Vant en knusende seier, ABC Nyheter 9. mai 2008

Skattesmekk etter oberst-sjekk, ABC Nyheter 11. juni 2008

Oberst granskes fem år tilbake, ABC Nyheter 12. november 2007

300.000 for heisatur - Forsvaret betaler, ABC Nyheter 22. oktober 2007