Kåre Willoch fyller 80 år

En «universell» politiker fyller 80 år. Foto: Scanpix
 En «universell» politiker fyller 80 år. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAp-veteran Reiulf Steen er raus i sin omtale av 80-åringen Kåre Willoch: En universell politiker, en skarpskodd samfunnsdebattant, en krevende politisk motstander.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne uken kulminerer med feiringen av selve 80-årsdagen til Willoch fredag 3. oktober. Da blir han hyllet av sitt kjære Høyre, selvsagt i Høyres Hus. Med- og motspillere i politikk og samfunnsliv vil står i kø for å gratulere ham med alt språket inneholder av fyndord. En forhenværende politiker som til de grader er nærværende.

Det har vært Willoch og flere eldre herrer i mange kanaler disse høstdagene. Sammen med en annen 80-åring, Stanges store sønn Odvar Nordli, har Willoch nettopp gitt ut «Alvorlig talt». Her snakker de to tidligere statsministrene direkte og uten filter om politikk i inn- og utland. De er fortsatt uenige om mangt, men deler motstanden mot Frp.

Politikerne Thorbjørn Jagland (tv), Kåre Willoch (i midten) og Reiulf Steen sammen under presentasjonen av Kåre Willoch sin nye bok Politikerne Thorbjørn Jagland (tv), Kåre Willoch (i midten) og Reiulf Steen sammen under presentasjonen av Kåre Willoch sin nye bok "Kåre Willoch et debattskrift". Foto: Scanpix

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen dager senere kom 103-åringen Haakon Lie med «Slik jeg ser det nå», en bok i samme gate, der dagens utfordringer blir fortolket og forsøkt besvart av et gammelt politisk dyr med instinktene intakt.

Debattbok

Kagge forslag gir i anledning 80-årsdagen ut en debattbok, der ulike sider av Willochs politiske virke blir analysert og beskrevet i 20 artikler, av med- og motspillere, statsvitere og aviskommentatorer. Blant bidragsyterne er Lars Roar Langslet, Thorbjørn Jagland, Kåre Valebrokk, Reiulf Steen, Carl I. Hagen, Frederic Hauge, Bernt Hagtvet, Arne Hjeltnes og barnebarnet Daniel Jørgen Willoch.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste årene på 1970-tallet og første halvdel av 1980-tallet var Willochs storhetstid som politiker. I 1981 ble han statsminister. Kombinasjonen av den jordbære finnmarkingen og partilederen Erling Norvik som dro land og strand rundt, og den analytiske, pertentlige debattanten Willoch ga regjeringsskifte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Carl I. Hagen betegner dette som Willochs største bragd (Høyre fikk 32 prosent). Fem år senere må Willoch gå av på et kabinettsspørsmål fordi Frp ikke vil støtte en økning av bensinavgiften med 30 øre. Dette etser seg inn i Willochs sinn.

– Siden da har vi dessverre vært politiske motstandere, både når det gjelder historien og framtidens fornuftige politikk, skriver Hagen. Han betegner Willoch som en av sine helter under oppveksten, «en klar og konsis markedsøkonomisk stemme i et ellers sosialistisk og reguleringslystent politisk miljø».

Ingen synser

Willoch selv avviser påstander om at han skal ha blitt mer radikal med årene. Han peker heller på det åpenbare faktum at verden endrer seg, det samme gjør konfliktene og de verktøyene som står til rådighet.

Reiulf Steen viser til at mange plasserer Willoch i gruppen «synsere».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en fornærmelse. Mens synsere kan mene i hytt og vær om mye og mangt, formidler Willoch meninger, kunnskaper og prinsipper, sier Steen. Og lister opp hvilket enormt interessefelt jubilanten har.

Han legger til at Willoch sjelden tar replikker i den offentlige debatten. Hans ord blir som regel det siste. Han har få utfordrere.

– Det er en fornuftig tilbakeholdenhet. Å få verbal juling av Willoch er det få som kommer fra med sin politiske helse i behold, skriver Steen.

Arne Hjeltnes, mest kjent fra «Gutta på tur», forteller at det var moro å vokse opp på Voss som Høyre-fan i 1980-årene, mens Bellona-leder Hauge roser Willoch-regjeringens håndtering av Titania-saken. Dette var en tid da miljøvern var synonymt med lilla skjerf, fotformsko og lenkegjenger.

Hauge betegner Willoch som en konservativ miljøverner, men mann som turte å endre mening. (©NTB)