USA presser andre land til finanspakker

USAs finansminister Henry Paulson åpner for å kjøpe opp råtne lån fra utenlandske banker som opererer i USA. Foto: Scanpix
USAs finansminister Henry Paulson åpner for å kjøpe opp råtne lån fra utenlandske banker som opererer i USA. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pUSA presser andre land til å utarbeide tilsvarende redningspakker for finansinstitusjoner som USAs regjering har gjort, opplyser finansminister Henry Paulson.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Paulson sa søndag at det amerikanske finansdepartementets forslag til Kongressen om å få bruke inntil 700 milliarder dollar til å overta finansinstitusjonenes misligholdte lån, kan tjene som plan også for myndighetene i andre land.

– Snakker aggressivt

– Jeg kommer også til å presse våre kolleger rundt i verden til å utarbeide lignende programmer for deres banker og institusjoner der de er anvendbare, sa Paulson i et intervju med TV-stasjonen Fox.

– Vi har et globalt finanssystem, og vi snakker meget aggressivt med andre land i verden og oppmuntrer dem til å gjøre lignende ting. Jeg antar at flere av dem vil gjøre det.

Han ga ingen flere detaljer, men amerikanske myndigheter og USAs sentralbank har de siste dagene arbeidet tett sammen med sentralbankene i EU, Storbritannia, Japan, Sveits og Canada for å overvinne finanskrisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenlandske banker

Samtidig har Paulson gjort det klart at også utenlandske banker vil få muligheten til å selge risikable lån til den amerikanske staten.

Finansminister Paulson oppfordrer utlendinger til å benytte seg av muligheten, siden mange finansselskaper med hovedkontor i andre land har omfattende virksomhet i USA.

– Hvis disse selskapene fortsatt må slite med misligholdte lån, så vil det ha stor betydning for det amerikanske samfunnet, sa ministeren i et intervju med TV-stasjonen ABC.

Blant annet skal Japan, Tyskland og Storbritannia ha blitt oppfordret til å vedta redningspakker for finanssektoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

President George W. Bush har bedt Kongressen om å godta en tiltakspakke verdt 700 milliarder dollar, tilsvarende vel 4.000 milliarder norske kroner, for å redde finanssektoren fra sammenbrudd. Planen vil gi finansminister Paulson vidtrekkende fullmakter til å forvalte de enorme pengesummene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanlige amerikanere

Kritikere av Bush-regjeringens politikk mener regningen for finanskrisen nå veltes over på vanlige amerikanere, mens næringslivsledere og aksjonærer ikke får svi tilstrekkelig for sine feil og eventuelle svindelforsøk. Finansminister Henry Paulson innrømmer at han risikerer skattebetalernes penger, men sier mye av utleggene som gjøres nå, vil bli dekket inn senere.

– Det må ekstraordinære omstendigheter til dersom de endelige kostnadene vil ligge i nærheten av beløpet vi bruker på disse aktivaene, sa Paulson i et intervju med TV-stasjonen Fox News søndag.

Han forsvarte seg også med å si at redningspakken for finansverdenen var til gode for amerikanske skattebetalere.

– Situasjonen vi hadde, med et marked som er stoppet opp og lån ikke er tilgjengelig, er en situasjon som ikke er god for det amerikanske folk. At skattebetalerne er i denne situasjonen smerter meg, sa Paulson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han innrømmet at redningspakken vil bety økte belastninger for skattebetalerne, men ikke så mye som 700 milliarder dollar.

– Skattebetalerne risikerer noe, sa han. – Men det vil være under ekstraordinære omstendigheter, og høyst usannsynlig, at kostnaden vil komme i nærheten av beløpet vi bruker for å kjøpe lånene. (©NTB)


Flere nyheter fra USA/Nord-Amerika finner du på Startsiden