Sjefen blir overrasket når du blir gravid

MEST: Norske kvinner føder mest, ammer mest og jobber mest, sa Anniken Huitfeldt under en presentasjon av en forskningsrapport om diskriminering i forbindelse foreldrepermisjon. (Foto: Scanpix)
MEST: Norske kvinner føder mest, ammer mest og jobber mest, sa Anniken Huitfeldt under en presentasjon av en forskningsrapport om diskriminering i forbindelse foreldrepermisjon. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNorske sjefer blir overrasket når medarbeidere blir gravide eller ber om utvidet pappapermisjon, viser ny studie.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fødselspenger

Fødselspengeperioden utgjør per i dag enten 42 uker (210 dager) med full dagsats eller 52 uker (260 dager) med 80 prosent av full dagsats.

Enten moren velger 42 uker eller 52 uker. må 3 uker tas ut før fødselen.

Av medisinske grunner må de første 6 ukene etter fødselen tas ut av moren.

4 uker av stønadsperioden er som hovedregel forbeholdt faren (fedrekvoten). Dersom faren helt eller delvis unnlater å benytte fedrekvoten, forkortes stønadsperioden tilsvarende.

Resten av fødselspengeperioden kan deles mellom foreldrene.

Kilde: Barne- og likestillingsdepartementet

Den senere tiden har man sett et økende antall klager til Likestillings- og diskrimineringsombudet som går på forskjellsbehandling i forbindelse med uttak av fødselspermisjon.

I 2007 satte Barne- og likestillingsdepartementet i gang et forskningsprosjekt om diskriminering av gravide og permisjonstakere i arbeidslivet.

Fredag presenterte Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) resultatene av undersøkelsen for barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Funn i rapporten fra AIF viser at den forskjellsbehandlingen som arbeidstaker opplever, ikke nødvendigvis skyldes bevisst diskriminering fra arbeidsgivers side.

Ikke forberedt

Derimot kan mye skyldes at norske ledere er dårlig forberedt. Dette kom overraskende på forskerne:

- Når en ansatt forteller at hun er gravid, eller at han ønsker å ta ut større del av fødselspermisjon enn pappakvoten, blir arbeidstakeren ofte møtt med overraskelse og oppgitthet hos sjefen, i stedet for støtte, sier Cathrine Egeland fra AFI til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- En ting er at dette er tilfellet i mannsdominerte høytutdanningsyrker, men vi ser at det samme også gjelder i typiske kvinneyrker, som for eksempel innen helse- og omsorgssektoren, fortsetter hun.

- Det er et paradoks at en så normal situasjon er så lite innarbeidet, legger kollega Sigtona Halrynjo til.

Arbeidsgivere har også en tendens til å «glemme» medarbeidere som er ute i permisjon, ved at de ikke informeres om eller konsulteres i forbindelse med for eksempel omstillingsprosesser på arbeidsplassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et viktig tiltak som trekkes frem i rapporten, er at arbeidsgivere i større grad systematiserer sin personalpolitikk overfor gravide og permisjonstakere.

Mor stagnerer, far fyker fra

Del to av rapporten tar for seg konsekvenser av foreldrepermisjon i høytutdanningsyrker. Den konkluderer blant annet med at skjevhet i uttak av fødselspermisjon – mor tar ut mest og far tar ut minst – får følger for karriereutviklingen til de forskjellige kjønnene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mønsteret innebærer karrierestagnasjon for mor og karriereprogresjon for far, forteller forsker Selma T. Lyng under AFIs presentasjon av rapporten.

Tendensen er også at kvinner som tar ut mye permisjon, senere ender opp med å ta mest ansvar på hjemmebane.

- Det man ser er et selvforsterkende mønster. Som et tiltak kan man se på fordeling av permisjonsbruk, sier Sigtona Halrynjo.

Hun understreker også at man trenger mer forskning på området i årene fremover.

- Går glipp av mange av de beste

Anniken Huitfeldt mener dette er veldig interessante funn:

- Dette har vi hørt om og det har vært skrevet om i avisene, men disse resultatene er basert på en vitenskaplig prosess, nå er det dokumentert.

- Rapporten er viktig, og det som kommer frem her skal legge grunnlaget for vår politikk, sier hun.

Huitfeldt mener man må være forsiktig når det kommer til å endre fordeling av permisjonen mellom far og mor, og at målet må være å øke permisjonstiden:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har sett en økning i fødselstall parallelt med økning i permisjonstiden. Fortsatt økte fødselstall er et mål for oss, sier hun.

Huitfeldt forteller at regjeringen har lagt fram forslag om at det skal bli forbudt for arbeidsgivere å spørre om graviditet og familieplaner under jobbintervjuer. Men ifølge barne- og likestillingsministeren er det også viktig å få til en holdningsendring i arbeidslivet.

- Dersom arbeidslivet ikke tilrettelegger for menn og kvinner som får barn, går de glipp av mange av de beste, sier Huitfeldt.


Les rapporten på Arbeidsforskningsinstituttets hjemmeside.