Anklager avdød advokat for korrupsjon

Advokat Ingjald Ørbeck Sørheim (midten) og Tore Sandberg (t.h.) anklager en avdød DnB Nor-advokat for å ha tilegnet seg verdier for millioner. Det skjedde etter at Vidar Strandskogen (t.v) ble slått konkurs.
Advokat Ingjald Ørbeck Sørheim (midten) og Tore Sandberg (t.h.) anklager en avdød DnB Nor-advokat for å ha tilegnet seg verdier for millioner. Det skjedde etter at Vidar Strandskogen (t.v) ble slått konkurs.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPrivatetterforsker Tore Sandberg og tidligere styremedlem i DnB Nor, Ingjald Ørbeck Sørheim, anklager avdød DnB Nor-advokat for korrupsjon.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er saken:

• I 1989 ble Bredo-kjeden slått konkurs av DnB Nor. Det påståtte grunnlaget for konkursbegjæringene var at far og sønn Strandskogen skulle ha loppet kassen i radio- og tv-butikkene i Bredo-kjeden for til sammen 4,6 millioner kroner.

• Grunnlaget for den opprinnelige konkursen er senere tilbakevist i tre eksterne revisorrapporter, en fra Coopers & Lybrand, samt to fra Ernst & Young. Rapportene konkluderer med at det ikke var grunnlag for de opprinnelige kravene. Tvert imot konkluderes det med at istedenfor å skylde 4,6 millioner kroner, har familien til gode 200.000 kroner.

• I tillegg ble tre av fire familiemedlemmer slått personlig konkurs. Blant de verdier som ble fratatt, var de private boligene og innbo til familiemedlemmene.

• Strandskogen har som følge av konkursen mistet 59 leiligheter i Spania, en restaurant, Grete Strandskogens private bolig i Holmenkollen (hans kone), Morten og Merethe Strandskogens to leiligheter på Ullern, seks leiligheter i Løvenkiolds gate, tre tomter i Ankerveien i Holmenkollen, ett landsted i Østfold, to firmaeiendommer på Kjelsås, en firmaeiendom på Lillestrøm, 17 kjøretøyer, tre båter, varelager i to firmaer, innbo til tre personer.

• Totalt skal familien ha mistet verdier for 150 millioner kroner.

• Tore Sandberg har arbeidet med Strandskogen-saken siden 1991.

Anklagene blir fremsatt i et brev til samtlige styremedlemmer i DnB Nor. Sandberg og Ørbeck Sørheim hevder at advokaten har tilegnet seg eiendommer og verdier for «betydelige millionbeløp, og til langt under markedsverdi.»

Bakgrunnen er at Vidar Strandskogen og hans familie ble slått konkurs av banken. Tre revisjonsrapporter har i ettertid konkludert med at det ikke var grunnlag for konkurs. Totalt skal familien ha mistet 150 millioner kroner. På 80-tallet var Vidar Strandskogen en av Oslos største og mest vellykkede entreprenører. Sandberg har jobbet med saken i 17 år.

Det hevdes at advokaten, som satt i bostyret for boet etter Strandskogen, har tiltvunget seg eiendommer til langt under markedspris og solgt flere av dem til ansatte i DnB Nor til priser langt under det banken selv betalte for eiendommene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Tidligere har dere anklaget banken som hele. Hva er det som gjør at dere nå har snudd og rettet blikket mot en enkelt person?

- Jeg vil ikke kalle det å snu - advokaten har vært en sentral person hele tiden. Vi har ønsket å komme i kontakt med ledelsen. Det har vi ikke oppnådd, og derfor har vi nå valgt å henvende oss til hvert enkelt styremedlem, sier Tore Sandberg til ABC Nyheter.

- Det vil være interessant å vite om banken har vært kjent med de forholdene som vi her dokumenterer. Hvis de har vært kjent med det, er det flere som har et ansvar her.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I brevet hevder de å kunne dokumentere at fire leiligheter i Løvenskioldsgate 8 ble solgt på tvangsauksjon. Advokaten fikk tilslaget med et bud på 3.720.000 kroner. De to hevder markedsprisen for leilighetene på det tidspunktet var 3,4 millioner høyere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To av leilighetene skal ha blitt videresolgt til to ansatte i banken for 325.000 og 350.000 kroner. I brevet hevdes det at disse to leilighetene hadde en markedsverdi på 3,6 millioner kroner.

- Hva forventer dere at styret nå skal gjøre?

- Jeg forventer og tror at noen tar ansvar, og at ikke Norge største bank stikker hodet i sanden og nekter å forholde seg til virkeligheten. Vi har klokkeklare beviser på at både banken og Strandskogen er påført milliontap.

- Jeg nekter å tro at dette er en praksis som dagens ledelse og styre vil avfinne seg med

De hevder videre at advokaten brukte en fiktiv lav takst til å overta en eiendom i Ankerveien i Holmenkollen som påskudd til å iverksette tvangspågang mot Vidar Strandskogens kone, Grete Strandskogen. Flere takster oppga en salgsverdi rundt på rundt 5 millioner kroner, ifølge brevet. Til tross for dette ble ny takst satt til mellom 2,7 og 3 millioner kroner. De hevder at dersom taksten hadde vært under tre millioner, ville det ikke vært mulig å åpne konkurssak mot Grete Strandskogen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ytterligere tre eiendommer i Ankerveien ble overtatt av banken og solgt videre. Det hevdes at samlet verdi var på minimum 3,4 millioner. De ble videresolgt for en samlet verdi av 100.000 kroner.

- Vurderer dere å anmelde forholdet til politiet?

- Det fremgår av brevet at vi mener at vi dokumenterer straffbare forhold. Vi ønsker imidlertid en dialog med styret før vi går til Økokrim med saken. Og dette må skje raskt.

ABC Nyheter har ikke lykkes med å komme i kontakt med styreleder i DnB Nor, Anne Carine Tanum. Andre styremedlemmer som ABC Nyheter har snakket med, har enten ikke lest brevet, eller ønsker ikke å uttale seg.

Les mer om saken her.