Pachauri: - Spis mindre kjøtt

Folk bør spise mindre kjøtt for å gi et bidrag til kampen mot klimaendringene, sier lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri. Foto: Reuters / Scanpix.
Folk bør spise mindre kjøtt for å gi et bidrag til kampen mot klimaendringene, sier lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri. Foto: Reuters / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFolk bør spise mindre kjøtt for å gi et bidrag til kampen mot klimaendringene, sier lederen for FNs klimapanel (IPCC) Rajendra Pachauri.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

London (NTB-AFP): En kjøttfri dag i uka er en god begynnelse, mener Pachauri.

Det kreves store ressurser for å produsere kjøtt, og endrede spisevaner kan være et viktig personlig bidrag i arbeidet med å redusere utslippene av klimagasser, mener Pachauri.

Han mener det vil være enklere for folk flest å legge om middagsvanene enn det vil være å kjøre mindre fly og bil.

FN-tall viser at kjøttproduksjonen i verden medfører større utslipp enn all transportvirksomhet i hele verden.

Pachauri anbefaler å begynne med én dag i uka uten kjøtt, og så kutte gradvis ned på forbruket, skriver den britiske søndagsavisen The Observer.

Rajendra Pachauri ble i fjor tildelt Nobels fredspris sammen med USAs tidligere visepresident Al Gore.

«Tiltalende»

Andre små endringer i de daglige vanene kan også hjelpe, mener Pachauri.

- Det er det jeg ønsker å understreke. Vi må få til reduksjoner i hver sektor av økonomien, sier fagøkonomen som i forrige uke ble gjenvalgt til en ny seksårsperiode som leder for IPCC.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pachauri har ledet IPCC siden 2002 og hadde øverste ansvar for den omfattende klimarapporten panelet har utarbeidet. Der advarer IPCC om at økte temperaturer på jorda kan føre til katastrofale endringer i klimasystemet på planeten dersom ikke menneskene kutter i utslippene.

Utslipp

FNs organisasjon for mat og jordbruk (FAO) har beregnet at kjøttproduksjonen står for nesten en femdel av de globale utslippene av såkalte drivhusgasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette skjer både under produksjon av dyrefôr og når dyrene skiller ut avfallsprodukter i form av gassen metan, som bidrar 23 ganger mer til global oppvarming enn den fryktede CO2.

Transportarbeid, spesielt med biler og fly, har fått sin rikelige del av skylden for drivhuseffekten.

Men ifølge Rajendra Pachauri vil det være langt enklere for folk flest å legge om kostholdet enn å endre reisevanene.

Og mens transporten bare utgjør 13 prosent av utslippene av drivhusgasser, står kjøttproduksjonen for 18 prosent.

Mandag skal Pachauri holde en tale i London, der det er ventet at han vil snakke om sammenhengen mellom kjøttproduksjon og global oppvarming. (©NTB)