Svensker er ikke som nordmenn og dansker

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMens nordmenn og dansker er nokså like genetisk sett, ligner svenskene mer på tyskerne.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser det genetiske europakartet, en kartlegging av europeeres arvestoff som er utført av en gruppe europeiske forskere. Den overordnede konklusjonen er neppe spesielt forbausende: Jo nærmere vi bor hverandre, desto mer ligner vi hverandre hva arvestoff angår.

Forskernes genkart er satt sammen ved hjelp av 2.500 mennesker fra 23 steder i Europa. Den europeiske gensubstansen er alt i alt nokså ensartet, men noen forskjeller gjør seg til kjenne.

– Europas genetiske outsidere er finner og italienere, som tilsynelatende er noe helt for seg selv, sier Thomas Werge ved Københavns Universitet, en av forskerne som står bak undersøkelsen.

Forklaringen er at den finske befolkningen stammer fra en forholdsvis liten gruppe mennesker som i dag har satt sitt genetiske spor i hele den finske befolkningen. Italienerne har på sin side vært nokså avskåret fra resten av Europa på grunn av Alpene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsen viser videre at nordmenn og dansker ligner hverandre, og danskene ligner dessuten nordtyskere og nederlendere. Svenskene skiller seg mer ut fra sine skandinaviske naboer, men ligner desto mer på nordtyskerne.

Det genetiske europakartet ble presentert i en artikkel i den siste utgaven av forskningstidsskriftet Current Biology. (©NTB)