Heroes & Zeros: «In The Slipstream Vol. 1» (Nightliner/Universal)Norges beste liveband?

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHeroes & Zeros tar med dette live-minialbumet et steg til siden, og viser at de er et band med særpreg og egenart.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Heroes & Zeros' albumdebut «Strange Constellations» fikk god mottakelse da det kom i fjor, og ga det allerede da svært habile livebandet muligheten til å nå ut også til de som ikke går på flere konserter i uka. Bandet vant Zoom Urørt i 2006, og har siden da flere ganger bevist at de fortjente seieren.

Der så mange andre band og artister som får oppmerksomhet grunnet Urørt, Zoom eller By:larm, ender opp med enten å bli en lettglemt døgnflue eller blir hypet ut av proporsjoner (sorry, Ida Maria), har Heroes & Zeros unngått hypen og fortsatt å holde fokus på musikken og konsertene.

«Strange Constellations» er en bunnsolid plate, i min bok et av de beste norske albumene de siste par årene, men det er på scenen at bandet virkelig skinner. Noe de har forsøkt å fange på minialbumet «In The Slipstream Vol. 1».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En kjapp kikk på låtlista inne i det smakfulle coveret avslører at bandet er noe annet live enn på plate. Der «Strange Constellations» stort sett byr på poprocklåter som er mellom tre og fem minutter lange, er de fem låtene på denne liveplata mellom seks og 13(!) minutter lange.

Framfor å fokusere på å holde låtene mest mulig tro mot studioversjonene, legger Heroes & Zeros inn partier med improvisasjon og eksperimentering. Erfaringsmessig funker dette veldig bra på konserter. Bandet spiller da av samples på høyttalere rundt om i salen og har et dunkelt, kaldt lysshow som brukes mer til å skape en gloomy stemning enn å belyse frontmannen, og på denne måten blir liveshowet en stemningsfull forlengelse av musikken. Men funker dette også på plate?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svaret er «ja!». Med utropstegn.

Heroes & Zeroes er så samspilte og fokuserte at de klarer å gjenskape livestemningen selv uten lysmann Krister Skogens hjelp. Bandet får ofte honnør for at de lager mye lyd til å bare være tre mann. Stikkordet her er imidlertid ikke mye, men riktig lyd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fem sangene på «In the Slipstream vol. 1» er hentet fra albumet og EP-en «Circles», men med unntak av den nydelige «The Foolproof», er de markant annerledes framført enn i studioutgavene. Bandet plukker låtene fra hverandre, bygger dem opp på nytt og går nye veier. De tre medlemmene trekker hele tiden i samme retning, og stadig skjer det noe i musikken.

Der de på plate spiller hardtslående poprock, lefler Lillesandsguttene på «In The Slipstream Vol. 1» med postrock, shoegaze (hiten «Cellophane» er her omdøpt til «Cellogaze») og krautrock. Hør bare 13 minutter lange «Come Home». Plutselig har Jaga Jazzist og 120 Days fått nye konkurrenter!

Jeg er ingen stor fan av liveplater. Ofte er lyden dårlig, det er irriterende støy fra publikum, og, ikke minst, artistene verken spiller eller synger så bra live som du syns å huske fra konserten. «In The Slipstream Vol. 1» gjør alle disse fordommene til skamme. Lyden er knallgod, og bandet leverer hinsides forventning. Ikke minst skal Hans Jørgen (som er hovedperson men på ingen måte frontfigur live) ha bøttevis med lovord - her synger han som en gud, samtidig som han leker fram de lekreste toner fra gitaren sin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med denne utgivelsen har Heroes & Zeros skaffet seg en stor stjerne (til) i margen hos meg.

I et land der tittelen Norges beste liveband blir kastet etter den som skaper allsang, stagediver fra den høyeste høyttaleren, har mest industriutstyr på scenen, poserer best med gitaren eller har morsomst kostymer, er det godt å se at noen fortsatt har fokus på musikken. Til å være fra et såpass kjent band er dette en fantastisk lite tabloid utgivelse, og det fryder meg stort. «In The Slipstream Vol. 1» er første nummer i en serie utgivelser fra Heroes & Zeros som etter deres egen påstand er «litt på siden av platene våre». Jeg gleder meg allerede til neste utgivelse.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden