Dystre utsikter for solformørkelsen

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pUtsiktene er dårlige for de som ønsker å se den første totale solformørkelsen i Norge siden 1954. Skyer og tåke vil ødelegge, melder meteorologene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Solformørkelse

En solformørkelse forekommer når Månen passerer mellom Sola og Jorda slik at Sola dekkes helt, total formørkelse, eller delvis. Total solformørkelse regnes som et av de mest spektakulære naturfenomener.

Det er 54 år siden det var en total solformørkelse i Norge sist. På fastlandet vil det ikke bli noen totale formørkelser før i 2097 eller 2126, men på Svalbard vil det bli en ny total solformørkelse 20. mars 2015.

Kilde: Wikipedia og astronomi.no

For første gang på 54 år vil det bli en total solformørkelse i Norge. Det skjer på fredag på Kvitøya, som ligger nordøst på Svalbard. På Spitsbergen vil det bli en nesten total formørkelse.

- Om jeg gleder meg? Ja, gjett a! En solformørkelse er en helt spesiell opplevelse. Selv har jeg opplevd total solformørkelse to ganger før, men da selvfølgelig andre steder i verden. En slik opplevelse påvirker alle sansene. Bare tenk på den fantastiske strålekronen som sola danner rundt månen. Jeg får gåsehud bare jeg tenker på det, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard, like engasjert som alltid, til ABC Nyheter.

Skyer og tåke

Det ser imidlertid mørkt ut, for folk som har gledet seg til å se solformørkelsen over Svalbard. Nettstedet yr.no melder nemlig om tåke og skyer i området på fredag.

Astronom Knut Jørgen Røed Ødeggard.Astronom Knut Jørgen Røed Ødeggard.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Nord-Norge vil månen dekke sola over 80 prosent, men også her melder metrologene om dårlige værutsikter. Været i Nord-Norge blir best i de sørlige delene.

I Sør-Norge blir solformørkelsen på rundt 50 prosent, men det er faktisk her du har størst mulighet til å få med deg begivenheten. Her er det stor sjanse for at det blir en skyfri himmel, skriver yr.no.

Ser sola fra fly

Men selv om været er dårlig der du bor, kan du likevel få med deg solformørkelsen på nett. Og er du i Oslo, vises formørkelsen på et 50 kvadratmeter stort lerret i Vigelandsparken.

- Dette blir spektakulært, så dette blir noe å få med seg, sier astronom Ødegaard.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har det svært travelt i disse dager.

- Her går det virkelig unna. Det er mye å organisere før den store dagen, sier han.

I tillegg til arrangementet i Vigelandsparken, har Ødegaard leid et fly, som skal ta med seg interesserte til Svalbard, slik at de får sett solformørkelsen fra lufta. I tre minutter vil flypassasjerene få oppleve at månen dekker sola helt.

Selv får ikke Ødegaard vært med på flyet, fordi han har mer enn nok med å organisere resten av opplegget den dagen, men han er ikke altfor lei seg.

- Jeg tar igjen neste år. Da skal jeg lede en ekspedisjon til Kina, for å se på en fantastisk formørkelse der.

ABC Nyheter følger saken og blir med på flyet til Svalbard.