Brystsjekk fungerer ikke

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNy forskning viser at sjansene for å dø av brystkreft ikke blir mindre, om man selv sjekker brystene sine for kuler.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinner har i flere år blitt oppfordret til å sjekke brystene sine jevnlig. Hensikten har vært å oppdage kuler tidlig, som kan være et varsel om brystkreft.

Nå viser en studie fra København at slike egensjekker ikke har noen hensikt.

- Vi har sett på data fra to svært omfattende helseundersøkelser. De viser ingen positiv effekt som følge av egenkontroll av brystene, sier Jan Peter Kösters, fra Nordic Cochrane Centre i København, til Forskning.no

Studien er gjort med utgangspunkt i 400.000 kvinner i Kina og Russland. Noen av kvinnene ble bedt om å undersøke brystene sine jevnlig, mens andre fikk beskjed om å la være å foreta en slik sjekk. Brystkreftdødeligheten viste seg å være omtrent den samme i begge gruppene.

Det var imidlertid større risiko for å få fjernet brystene, blant de kvinnene som sjekket seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I denne gruppen fikk dobbelt så mange fjernet bryst, der det ikke var snakk om ondartede svulster, som de som ikke undersøkte seg selv.

Vanligste kreftform blant kvinner

I Norge er brystkreft den kreftformen som er vanligst blant kvinner . I 2004 fikk i underkant av 3000 kvinner i Norge diagnosen, og 400 døde som en følge av brystkreft.

- Hvis jeg ble spurt av en kvinne, ville jeg ikke anbefale henne å utføre egenkontroll av brystene. Jeg ville også advart henne om at sjansen for unødvendig fjerning av bryst synes å nesten dobles ved egenkontroll, sier Jan Peter Köster til Forskning.no.

Dette er stikk i strid med kreftforeningens anbefaling, som sier at kvinner bør undersøke brystene sine en gang i måneden.