- Storberget forhåndsdømmer tiltalt bosnier

Foto: Scanpix
 Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAdvokat Heidi Bache-Wiig som forsvarer den bosniske mannen tiltalt for krigsforbrytelser i 1992, mener justisminister Knut Storberget (Ap) forhåndsdømmer mannen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Heidi Bache-Wiig begjærte lukkede dører under fengslingsmøtet for den 40 årige norsk/bosnieren som er siktet for krigsforbrytelser i Bosnia-Hercegovina. Foto: ScanpixHeidi Bache-Wiig begjærte lukkede dører under fengslingsmøtet for den 40 årige norsk/bosnieren som er siktet for krigsforbrytelser i Bosnia-Hercegovina. Foto: Scanpix

– Blant vitneutsagn i saken florerer det med rykter hvor den ene uttalelsen slår den andre i hjel. Er det på dette grunnlaget Knut Storberget går ut i Dagsrevyen og forhåndsdømmer tiltalte i det han sier at saken handler om de mest grufulle forbrytelser? spør Bache-Wiig.

Inntil bevist

Hun mener justisministeren i sin iver etter å markedsføre vår nye krigsforbryterlov har glemt at enhver tiltalt skal anses som uskyldig inntil det motsatte er bevist.

– Det er overgriperne og de ansvarshavende Knut Storberget må ha ment å snakke om og ikke en tilfeldig underordnet soldat og sikkerhetsvakt for general Kraljevic, uten instruksjons- og avgjørelsesmyndighet og som kun ønsket å beskytte sin egen landsby fra å bli slettet med jorden, sier Bache-Wiig til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvareren hevder også at tiltalte med fare for sitt eget liv hjalp serbere og muslimer fra ikke å bli tatt til fange.

Mange vitner

Norge fikk i mars i år et nytt lovverk for å kunne påtale krigsforbrytersaker som har skjedd utenfor Norge. Det er første gang siden andre verdenskrig at en tiltale for krigsforbrytelser behandles i norsk rett når saken mot 41-åringen, som nå er norsk statsborger, starter 27. august.

Mannen skal som soldat og offiser i den kroatiske paramilitære styrken HOS ha begått overgrep mot 18 navngitte serbere.

– Tiltalen omfatter internering av sivile fanger, tortur og en voldtekt, sier aktor statsadvokat Pål K. Lønseth.

I den aktuelle saken er det gjort et stort etterforskningsarbeid, særlig på Balkan. 35 vitner skal føres fra aktoratet alene. Etterforskere fra Kripos har vært nær 30 ganger på Balkan og Statsadvokaten har også flere ganger vært i utlandet i sakens anledning, går det fram av en pressemelding. (©NTB)