47 prosent av britiske soldater vurderer å slutte:Lei av krig

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNesten hver annen britiske soldat vurderer å slutte. Det viser en ny undersøkelse fra det britiske Forsvarsdepartementet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I går la det britiske Forsvarsdepartementet (MoD) fram en undersøkelse om holdningene til 24.000 soldater fra de fire ulike forsvarsgreinene. Undersøkelsen viser at nesten hver andre soldat har vurdert å slutte.

Som hovedårsak nevnes belastningene ved å være aktive i pågående operasjoner i både Irak og Afghanistan. Tallene har vakt oppsikt i Storbritannia, og til The Times sier den konservative politikeren Patrick Mercer:

- Jeg tror operasjonene har skapt et så høyt stressnivå i familiene at det ikke er til å undres over at så mange tenker på å slutte.

På spørsmål om man ville vurdert et tilbud om en bedre betalt jobb utenfor de væpnede styrker seriøst, sier mellom 59 og 70 prosent at de ville vurdere dette.

De pågående krigsoperasjonene påvirker også de britiske soldatenes moral. I luftvåpenet (RAF) sier mer enn 70 prosent at moralen er lav eller veldig lav. For Royal Marines er det tilsvarende tallet 38, i hæren 59 og i marinen 64.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsen ble foretatt i en periode hvor 20 britiske soldater ble drept i Afghanistan og 15 i Irak. Storbritannia, USA og Canada skal ha hatt de fleste dødsfallene (og største styrker) i disse operasjonene.

Sommeren 2007 hadde britene om lag 15.000 soldater i Irak, Afghanistan og Balkan.

I sitt forord skriver personelloffiseren, viseadmiral PJ Wilkinson, at man allerede har gitt soldatene økt lønn og forbedre forholdene for den enkeltes familie.

En liten presisering: Tallene for Canada gjelder kun Afghanistan. Landet sendte ikke styrker til Irak.