-Fortsetter som barneombud

(Foto: Scanpix)
(Foto: Scanpix) 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reidar Hjermann ble i statsråd fredag utnevnt til nytt barneombud.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Reidar Hjermann gikk av som barneombud tidligere i år. Han sier at det har vært en vanskelig sak - også for ham.

- Den saken om barneombudet som har fått mest oppmerksomhet noensinne, har ikke handlet om barn, sier Hjermann på en pressekonferanse i dag.

Han sier at det er rart for ham å være tilbake, men at han nå vil se fremover og ikke fokusere på det som har skjedd.

– Vi har fått et barneombud som vil være uavhengig både formelt og reelt, og først og fremst fremme barns interesser, kommenterer justisminister Knut Storberget (Ap).

Han sier at mange barn rammes av vold og overgrep og at flere bor i familier med rusproblemer,

– Disse og alle barn i Norge fortjener et uavhengig barneombud som taler deres sak. Derfor har det vært viktig for meg å få stillingen raskt besatt, sier Storberget.

Lang prosess

Dermed er en lang prosess med å få utnevnt nytt ombud over. Hjermann ble vraket i første omgang til fordel for Ida Hjort Kraby. Problemer med ansettelsesprosedyren og spørsmål ved daværende statsråd Manuela Ramin Osmundsens (Ap) habilitet, førte til at Hjort Kraby trakk seg og til at statsråden måtte gå av.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I den nye søkerrunden opprettholdt Hjermann sin søknad. En søknad fra Fafo-leder Tone Fløtten førte til at barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) erklærte seg inhabil og at justisminister Knut Storberget (Ap) måtte ta over utnevnelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjermann er 39 år gammel. Han ble utnevnt til barneombud første gang i 2004. Hjermann er utdannet psykolog.

Vraket

Da Ida Hjort Kraby ble utnevnt til nytt barneombud 8. februar i år, var det første gang at et sittende barneombud ikke fikk forlenget sitt åremål. Hjermann fikk da aldri noen forklaring på hvorfor, og utad har ikke departementet uttrykt misnøye med ham.

Oppfatningen til flere av Aftenpostens kilder er at to nyinnsatte statsråder har latt seg overkjøre av et byråkrati som ikke ønsket at Hjermann skulle fortsette. «Det handler om ulike tilnærmingsmåter og ulik personlighet», sier en kilde til avisen. (©NTB)