- Verden ruster seg til tennene

Illustrasjon: Scanpix/ABC Nyheter
Illustrasjon: Scanpix/ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verden fortsetter å ruste seg til tennene, og våpenhandelen blomstrer. I fjor vokste de globale utgiftene til våpen og annet militært utstyr med 6 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Militærutgiftene øker mest i det østlige Europa og aller mest i Russland. Men russerne ligger fortsatt langt etter USA, som står for 45 prosent av verdens samlede militære utgifter, framholder fredsforskningsinstituttet i Stockholm (SIPRI).

De amerikanske forsvarsutgiftene var i fjor de høyeste siden andre verdenskrig, påpeker instituttet. Verdenssamfunnet satte i 2007 av rundt 1.339 milliarder dollar eller vel 6.725 milliarder kroner til militære utgifter. I løpet av ti år har disse utgiftene dermed økt med 45 prosent, heter det i SIPRIs nye årbok som ble offentliggjort mandag.

Etterkrigsrekord

Amerikanerne står for 45 prosent av verdens samlede militærutgifter, og regnet i faste priser har disse utgiftene økt med 59 prosent i USA siden 2001. I fjor brukte USA etter denne regnemåten mer penger på sine militære styrker enn noen gang siden andre verdenskrig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som nummer to og tre på listen kommer Storbritannia og Kina, som i 2007 begge brukte rundt 60 milliarder dollar eller godt og vel 300 milliarder kroner på sine væpnede styrker. De får dermed hver en andel på 5 prosent av verdens totale militærutgifter, skriver SIPRI.

Verdens 100 største våpenprodusenter økte i 2006 (det siste året det foreligger klare tall for) sitt salg med 9 prosent, og økningen ble på 5 prosent når man korrigerer for inflasjon. Største leverandør regnet etter salgsvolum var Boeing i USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjempekonserner

Boeing følges av en annen amerikansk kjempe, Lockheed Martin. På tredjeplass kommer britiskeide BAE systems, som kontrollerer en rekke våpenprodusenter i andre land – blant dem Bofors og Hägglunds i Sverige.

Russlands militærutgifter lå ifølge SIPRI på 35,4 milliarder dollar eller 178 milliarder kroner i fjor. Selv om den russiske pengebruken innenlands ennå er beskjeden i forhold til USAs, er russerne svært aktive på det internasjonale våpenmarkedet.

For mens USA i tiden fra 2003 til 2007 sto for 31 prosent av den globale våpenhandelen, kom Russland opp i en markedsandel på 25 prosent. Over halvparten av denne eksporten gikk til Kina, som dermed er russisk våpeneksports uten sammenligning største kunde. (©NTB)