Mest sukker fra brus og saft

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten halvparten av sukkeret vi får i oss kommer fra brus og saft, ifølge Helsedirektoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Sukker

Sukkervarer og leskedrikker utgjør nesten en femdel av matutgiftene ifølge Statistisk sentralbyrås forbruksundersøkelser.

Vi bruker mer penger på sukkervarer og leskedrikker enn på henholdsvis frukt, grønnsaker og poteter; brød og kornvarer; meierprodukter og egg.

Måten man bruker sukker på er forandret over lang tid. Forbruket av rent sukker som farin, sirup o.l. er nesten halvert, samtidig som det har vært en betydelig økning i forbruket av godterier og brus.

Omsetningen av brus og mineralvann er mer enn tidoblet siden 1950-årene, ifølge Helsedirektoratet.

Sukkerinntaket i den norske befolkningen er høyt, og mange matvarer på markedet er tilsatt sukker. Men tall fra Helsedirektoratet viser at nesten halvparten av det sukkeret vi får i oss kommer fra to kilder, nemlig brus og saft.

Hos landets 13-åringer bidro de to sukkerholdige drikkevarene med 45 prosent av det samlede sukkerinntaket, hos voksne utgjorde de 42 prosent, mens de hos 9-åringer utgjorde 39 prosent.

- Det er mye energi og svært lite næringsstoffer i sukkerholdig drikke. Sukkerholdige drikker gir heller ikke den samme metthetsfølelsen som annet energiinntak, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Helsedirektoratet, i en melding på deres nettsider.

Verdens helseorganisasjon (WHO) mener det er sannsynlig at sukkerholdig drikke øker risikoen for overvekt og fedme. Det finnes holdepunkter for at sukker i flytende form lettere fører til overvekt enn sukker i fast from, skriver direktoratet videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

25 av disse går det per halvliter med brus. (Foto: Colourbox.com)25 av disse går det per halvliter med brus. (Foto: Colourbox.com)

En halvliter brus inneholder sukker tilsvarende 25 sukkerbiter.

En liter brus gir deg rundt 500 kalorier, noe som tilsvarer nesten en fjerdedel av det daglige energibehovet hos kvinner og omkring en sjettedel av energibehovet hos menn.

- Vi råder folk til å drikke brus eller saft av og til, når man skal kose seg litt ekstra, og ellers drikke vann. Det er den desidert beste tørstedrikken, sier Unni Vada Coldevin, fagkonsulent hos Grete Roede AS, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det finnes i dag masse vanndrikker med smak som også kan være et alternativ til vann. For å gjøre vannet litt ekstra spennende kan du fylle de med isbiter og skiver av for eksempel lime, sitron eller agurk, fortsetter hun.

Også andre matvarer inneholder mye sukker, mer enn man kanskje tror, forklarer Coldevin:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Enkelte kornblandinger er også svært sukkerholdige, noen kan faktisk være tilsatt opptil 40 -50 g sukker per 100 g kornblanding. Så det gjelder å sjekke varedeklarasjonen.

- Enkelte yoghurter inneholder også relativt mye sukker. Samtidig er yoghurt en god kilde til viktige næringsstoffer som for eksempel kalsium. Men spiser du yoghurt ofte kan lønne seg å styre unna de mest sukkerholdige yoghurtene og velge yoghurter med mindre sukker og kalorier, og dem finnes det mange av, sier hun.

Mattilsynet og Helsedirektoratets råd til forbrukere:

- Vann er den beste tørstedrikk! Vann anbefales som drikke til måltider og mellom måltider. Dette gjelder både vann fra springen og vann på flaske.

- Sukkerholdig drikke øker risikoen for overvekt, tannråte og syreskade på tenner. En stor andel av befolkningen har et høyt inntak av sukkerholdig drikke og andre matvarer med tilsatt sukker. Inntaket av sukkerholdig drikke bør derfor reduseres. Dette gjelder spesielt barn og ungdom som har et stort inntak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nektar, saft og leskedrikker/brus kan medføre syreskader på tennene. Et hyppig inntak, særlig mellom måltidene, av drikke tilsatt sukker og intenst søtet drikke frarådes for å redusere risiko for syreskade på tenner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ikke gi drikke med søtstoffer til barn under 3 år. Vi ser at de på grunn av lav kroppsvekt har størst risiko for å overskride den mengden benzosyre vi vet er helsemessig trygg.

- Gjennomsnittskonsumenter kan redusere sukkerinntak ved å drikke saft, nektar og leskedrikk/brus med søtstoffer i stedet for sukker uten risiko for helseskade fra tilsetningsstoffer.

- Menn kan redusere sukkerinntak ved å drikke saft, nektar og leskedrikk/brus med søtstoffer i stedet for sukker uten risiko for helseskade fra tilsetningsstoffer.

- Høykonsumenter blant de resterende gruppene er i grenseland i forhold til trygt inntak av konserveringsmiddelet benzosyre. Høykonsumenter bør derfor drikke mindre brus/leskedrikk, saft og nektar dersom de ønsker å redusere inntaket av sukker.

- Inntak av søtstoffer er så lavt at vi antar at inntak fra alle kilder ikke overstiger det som vi vet er helsemessig trygt. Unntaket er acesulfam K der vi må vite mer om andre kilder før vi kan konkludere helt sikkert i forhold til høykonsumentene, spesielt barn.