Dobbel risiko for skilsmissebarn

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barn av skilte foreldre har opptil dobbelt så stor risiko for å teste narkotika, gjøre det dårlig på skolen eller utvikle atferdsproblemer som andre barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier forsker Kyrre Breivik ved Universitetet i Bergen. Neste uke disputerer han for sin doktorgrad i psykologi med en avhandling om skilsmissebarn i ulike familiestrukturer.

– De aller fleste skilsmissebarna går det helt bra med, selv om alle kan slite med vonde følelser. Likevel er det for skilsmissebarna halvannen til to ganger så stor risiko som for andre barn for å få problemer som svake skoleprestasjoner, depressive tendenser eller utvikle antisosial atferd som skulking, hærverk, tyveri og røyking. Barn som opplever skilsmisse, kan også få et større forbruk av alkohol og de kan prøve illegale rusmidler i større grad enn barn som bor i kjernefamilier, sier Breivik til Dagsavisen.

Han har gått gjennom data fra mer enn 4.000 11-15-åringer som har svart på spørsmål i Bergensundersøkelsen om mobbing i årene 1997 til 1999.

Avdelingsdirektør Berger Hareide i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet sier at det er en klar økning i antall par som ber om råd for å takle samarbeidet om barna etter å ha brutt samlivet. (©NTB)