-Oljefondet investerer i regnskograsering

Dette investerer Norge i. Foto: Scanpix
Dette investerer Norge i. Foto: Scanpix
 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig som regjeringen skal bruke milliardbeløp på å stanse avskoging investerer det norske oljefondet nesten 5 milliarder kroner i selskaper som hver dag bidrar til å rasere regnskog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I desember i fjor lovet Jens Stoltenberg 3 milliarder kroner årlig for å bekjempe avskoging i utviklingsland. Både for å ta vare på det biologiske mangfoldet, men også som et klimatiltak.

Samtidig skal nærmere 5 milliarder norske kroner være investert i seks selskaper som Regnskogfondet karakteriserer som miljøverstinger.

-Disse selskapene driver en brutal og ødeleggende virksomhet i sårbare regnskogsområder, og gjør stor skade både på mennesker og miljø, sier lederen i Regnskogfondet, Lars Løvold.

Oljefondets etiske regelverk slår fast at de norske investeringene ikke skal bidra til alvorlig miljøskade. Her er hele rapporten fra Norges Bank.

ABC Nyheter avslørte at Oljefondet også investerer i porno. Les saken her.

Her er firmaene og kritikken mot dem:

Occidental Petroleum Corp (USA)
Occidental Petroleum Corporation (”OXY”) er et internasjonalt olje- og gasselskap med hovedkvarter i USA. Occidentals virksomhet i Colombia, Peru og Ecuador har ført til enorme miljøskader, livstruende helseskader for urbefolkningen og grove, systematiske menneskerettighetsbrudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Occidental var i over 30 år skyldig i omfattende forurensning av Achuar-folkets territorier i regnskogen i Peru.

Les mer hos Amnesty International , Amazon Watch og American Friends Service Committee.

Chevron Corp (USA)
Chevron-Texaco har siden begynnelsen av 1970-tallet tømt 20 millioner liter med oljeavfall rett ut i naturen i den ecuadorianske regnskogen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer enn 15 år etter at Chevron-Texaco trakk seg ut av Ecuador, lider menneskene i flere dusin landsbyer fortsatt av alvorlige helseskader, blant annet svært mange tilfeller av kreft. Urbefolkningen har mistet sine tradisjonelle områder, og mer enn ti tusen kvadratkilometer med uerstattelig regnskog har blitt ødelagt.

I 2004 saksøkte den skadelidende lokalbefolkningen Chevron, og rettsaken pågår fortsatt.

Les mer hos Regnskogfondet og ChevronToxico-kampanjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Repsol YPF SA (Spania)
Et utdrag av kritikken mot Repsol YPF og dets underleverandører:

Omfattende miljøforurensning av sårbare økosystemer, inkludert regnskog.

Overgrep mot urfolks rettigheter, blant annet av retten til liv, helse og kulturell integritet, gjennom ødeleggelsen av deres tradisjonelle livsgrunnlag.

Forårsaking av alvorlige helseskader hos urfolk gjennom drikkevannsforurensning fra erosjon, industrielle utslipp og lekkasjer av olje og flytende gass.

Trusler mot ukontaktede urfolks fysiske og kulturelle overlevelse, ved å sette deres territorier under press og spre sykdommer de ikke har immunitet mot. (Den interamerikanske menneskerettighetskommisjonen har beordret Peru til å ta øyeblikkelige grep for å beskytte ukontaktede urfolk mot Repsols og andre oljeselskapers aktiviteter.)

Les mer hos Intermon Oxfam.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samling Global Ltd (Malaysia)
Samling er et Malaysias største tømmerhogstselskap, og driver hovedsakelig sin tømmerhogst i regnskogen i Malaysia og i Guyana (Sør-Amerika). Selskapet er beryktet for å drive miljøødeleggende hogst og å ikke ta hensyn til lokalbefolkningens rettigheter. I Guyana er Samling bøtelagt flere ganger for ulovlig virksomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Malaysia har Samling lenge hatt en konflikt med Malaysias mest marginaliserte urfolksgruppe, penanene. Penanfolket har protestert mot og hatt blokkader av tømmerhogst i sine leveområder, og har også gått til rettssak for å få stanset hogsten. Tømmerhogsten har fortsatt til tross for dette, og lokalsamfunn hevder at de har fått drapstrusler fra Samling.

Les mer hos Bruno Manser Fonds.

Olam International Ltd (Singapore)
Olam er et Sinagpore-basert selskap som har vært innblandet i omfattende ulovlig tømmerhogst i DR Kongo. Kongo har verdens nest største regnskogsområde, og skogen trues nå av tømmerhogsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdensbankens avdeling for private investeringer, IFC, har trukket seg ut av Olam på grunn av selskapets ødeleggende virskomhet i DR Kongo

Les mer hos Greenpeace.

Wilmar International Ltd (Singapore)
Wilmar Group, basert i Indonesia og Singapore, er en av verdens største palmeoljeprodusenter, og dekker ca. en fjerdedel av verdens samlede produksjon av palmeolje. Wilmar-gruppen vil også snart bli verdens største produsent av palmeoljebasert biodiesel.

En liten oppsummering:

Utbredt ulovlig rasering av tropisk regnskog.

Ulovlig bruk av skogbranner for å rydde land. Påsatte skogbranner utgjør et svært alvorlig miljøproblem i Indonesia, både pga. luftforurensning og ødeleggelse av naturskog.

Brudd på urfolks og annen lokalbefolknings rettigheter. Wilmar-selskapene har ryddet land og anlagt plantasjer på urfolks tradisjonelle landområder, uten å innhente samtykke til jordas rette eiere.

Les mer hos Friends of the Earth Europe.