- Nei til HPV-vaksine

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNorske allmennleger er skeptiske til innføring av HPV-vaksine i Norge. Gynekologene er uenige.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om HPV og HPV-vaksine:

HPV er forkortelse for humant papillomavirus. Det er dette viruset som er årsaken til såkalte kjønnsvorter. Selv om du aldri har hatt kjønnsvorter, så kan du likevel ha eller ha hatt HPV-infeksjon i livmorhalsen.

HPV-viruset kan i noen tilfeller føre til kreftforandringer på livmorhalsen. Ved en langvarig HPV-infeksjon på livmorhalsen kan cellene skades slik at de gradvis forandres til forstadier til kreft, og etter hvert eventuelt til kreftceller. Denne omdanningen av cellene tar mange år: Sannsynligvis går det 10 år eller mer fra HPV-infeksjon og til kreft.

* Det er to typer HPV-vaksine på markedet, som begge beskytter mot HPV 16 og 18, som påvises hos 70 prosent av kvinner med livmorhalskreft.

* En av vaksinene, Gardasil, beskytter i tillegg mot HPV 6 og 11, som påvises i 90 prosent av alle kjønnsvorter.



* Vaksinasjonen må skje før seksuell debut dersom den skal ha ett hundre prosent effekt.



* I Norge diskuterer man nå hvorvidt HPV-vaksinen skal bli en del av vaksineprogram for 12-årige jenter. Folkehelseinstituttet går inn for en slik praksis.



* Kunnskapssenteret har levert en rapport, som konkluderer med at effekten av vaksinen er god, men at oppfølgingstiden er kort.

Kilder: Pasienthåndboka og Dagens Medisin

I Norge diskuterer man nå hvorvidt HPV-vaksinen, som skal beskytte mot livmorhalskreft, skal bli en del av vaksineprogram for 12-årige jenter. Folkehelseinstituttet går inn for en slik praksis.

Vi er usikre på om vaksinen ut ifra tilgjengelige kunnskaps- oppsummeringer bør anbefales. Vi kan ikke se at det haster med en slik innføring. I slutten av mars skal Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten komme med råd om hvorvidt vaksinen bør bli en del av vaksineprogrammet.

Sosial- og helsedirektoratet har bedt om synspunkter, og allmennlegenes råd til rådet er ikke å forhaste seg, melder Dagens Medisin.

Vet ikke nok

Norsk forening for allmennmedisin (NFA) er skeptisk til innføring av vaksinen på nåværende grunnlag, blant annet fordi man ikke vet nok om effekt og bivirkninger.

Gisle Roksund, leder for foreningen, sier at registrerte bivirkninger synes små med lokal irritasjon, litt feber og hodepine, og uten alvorlige bivirkninger for gravide:

– Vi finner det likevel vanskelig å akseptere at vi antar at ukjente negative effekter av vaksinen på lang sikt ikke finnes, mens vi antar at en ukjent positiv effekt av vaksinering, nemlig redusert cancerforekomst, før eller siden vil komme til syne, sier han.

Foreningen advarer derfor mot å ta en hasteavgjørelse i saken.

– Vi er usikre på om vaksinen ut ifra tilgjengelige kunnskapsoppsummeringer bør anbefales. Vi kan ikke se at det haster med en slik innføring.

Vi opprettholder våre positive holdninger til innføring av HPV-vaksinen. NFA legger også vekt på betydningen av godt planlagte og gjennomførte prospektive studier som kartlegger den langsiktige effekten og eventuelle bivirkninger av vaksinen, og at man fortsetter med screening for livmorhalskreft hos norske kvinner:

– Screeningprogrammet må fortsette i mange år fremover, selv om vaksinen innføres, råder Gisle Roksund.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Positive gynekologer

Spesialistene i Norsk Gynekologisk forening er derimot positive til innføring av HPV-vaksinen, og mener at det bør skje nå.

– Vi har meddelt dette synspunktet til Sosial- og helsedirektoratet tidligere og opprettholder våre positive holdninger til innføring av HPV-vaksinen.

- Vi har ikke endret oppfating, og det er av hensyn til pasientene. Vi er klar over at vaksinen ikke er fullt ut dekkende, men faktum er at det er 25.000 unormale prøver i året som må reanalyseres. Mange av dem kan unngås, og dette må være av interesse, sier leder av Norsk Gynekologisk forening, Rolf Kirschner, ved Rikshospitalet.

Les også: EU: - HPV-vaksinene beskytter mot kreft