Her er Hitlers Disney-skatt

Her er Hitlers Disney-skatt
Her er Hitlers Disney-skatt
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMuseumsbestyrer William Hakvaag i Lofoten fikk mer enn han kunne håpe på da han kjøpte en angivelig Hitler-akvarell på nettauksjon.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klikk på bildene for større versjon.Klikk på bildene for større versjon.

Landskapsbildet William Hakvaag (59) kjøpte på nettauksjon i sommer viste seg å inneholde en skjult skatt.

Gjemt på baksiden av hovedbildet, som viser et Bayern-landskap signert A. Hitler, lå nemlig fire andre akvareller, tre av dem signert den fryktede diktatorens navnetrekk «A.H.».

Tre av bildene var av dvergene fra filmen «Snøhvit og de syv dverger».

I tillegg var det et fjerde og usignert bilde av Disney-figuren «Pinocchio».

– Jeg så nok ut som et spørsmålstegn da jeg sprettet opp baksiden og det datt ut flere bilder, forteller Hakvaag til ABC Nyheter.

Ekte vare?
Bestyreren fra Lofoten Krigsmuseum kjøpte det hemmelighetsfulle maleriet hos en tysk dame som fortalte at hun hadde funnet bildet på loftet til besteforeldrene sine i Bayern.

Hvor det kom fra visste hun ikke. Spenningen nå knytter seg til om de er ekte eller ikke. For det er ikke få som opp gjennom tidene har tjent penger på å selge forfalskede Hitler-effekter, bilder og dagbøker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hakvaag selv er ikke i tvil om at dette er ekte vare.

– Jeg er så sikker som det går an å være uten å ha sett at han selv satt der og malte det. Hvilken forfalsker ville gjemme bildene sine, spør han.

– I tillegg er det kjent at Hitler har vært i dette området. Han malte samme motiv også i 1905.

Etter krigens utbrudd
Det innrammede bildet William Hakvaag kjøpte på nettauksjonen er datert 1940. Dette var altså etter at krigen hadde startet, og etter at Hitler angivelig skal ha sluttet å male.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Paradoksalt nok mener Hakvaag at nettopp årstallet bygger opp under bildets autentisitet.

– En dyktig forfalsker ville aldri datert bildet til 1940, han ville datert det 15 år tidligere.

Museumsbestyreren tror grunnen til at Disney-bildene lå skjult var at de var upassende etter at USA kom med i krigen mot Tyskland. Dermed ble de gjemt bak et politisk ufarlig landskapsbilde enten av Eva Braun eller Hitler selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hitler var veldig begeistret for Snøhvit-filmen, og hadde endatil sin egen kopi av den som han trolig hadde fått gjennom det tyske propagandaministeriet. Hitler mente at det var en av de beste filmene som var laget. Og historien om Snøhvit er jo basert på et tysk eventyr, forteller Hakvaag, som har tatt turen til Oslo for å vise fram akvarellene hos Anne Grosvold i kveld.

Mer i samlingen
De påståtte Hitler-akvarellene er imidlertid ikke juvelen i den omfattende samlingen museumsbestyreren fra Lofoten har på utstilling på krigsmuseet i Svolvær. Han har nemlig tidligere sikret seg et forstørrelsesglass som tilhørte den tyske føreren, samt en håndveske fra Eva Braun.

Likevel legger han ikke skjul på at han synes de nye tilskuddene til samlingen er særdeles spennende og interessante.

– Dette er viktig historie og sier noe om hvem Hitler var. Det sies jo at Hitler hadde både sjarm og humor. Og han hadde kunstnernatur av sinn med et stort ego.

Hakvaag mener at det kanskje er akkurat denne tosidigheten som gjør både Hitler og andre diktatorer til farlige personer.

– Vi liker å tro at vi hadde oppdaget det dersom det dukket opp en ny Hitler. Selv er jeg ikke så sikker på det.