Alle blåøyde er i slekt

Har du blå øyne og kjenner andre som har det? Da er sjansen stor for at dere er i slekt. Foto: Flickr.
Har du blå øyne og kjenner andre som har det? Da er sjansen stor for at dere er i slekt. Foto: Flickr.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle mennesker med blå øyne stammer fra den samme forfaren. Det hevder danske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere ved Universitetet i København har klart å spore en genmutasjon som fant sted engang for mellom seks og ti tusen år siden.

Mutasjonen skal ha skjedd hos bæreren av det såkalte stamgenet for blå øyne. Det er denne mutasjonen som er årsak til øyenfargen til alle blåøyde mennesker som lever i dag.

Det skriver den danske avisen Berlingske Tidende.

- Opprinnelig hadde alle menneskene brune øyne, forteller Hans Eiberg fra Institutt for Cellulær og Molekylær Medisin ved Det Sunhetsvitenskapelige Fakultet til den danske avisen.

Fravær av farge
Mutasjonen påvirket OCA2-genet som koder P-proteinet. Dette proteinet er viktig i produksjonen av fargepigmentet melanin.

Ifølge Berlingske Tidende utviklet genene ved siden av OCA2 seg til små kontakter som klarte å skru melanin-produksjonen opp og ned slik at øyenfargen ble utvannet til blått. For selv om blå i dag regnes som en farge på øynene, er denne blåfargen egentlig en indikasjon på fravær av farge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samme stamfar
Blåøyde mennesker har svært liten variasjon i mengden melanin i øynene. Av den grunn konkluderer gruppen av danske forskere at de blå øynene må være nedarvet fra samme stamfar.

Utviklingen av blå øyne, for mellom 6-10.000 år siden, regnes ikke som en evolusjoner forbedring. Forskerne ser heller på utviklingen som en slags variasjon over samme tema.

– Det viser bare at naturen konstant flytter rundt på det menneskelige genom (arvestoff), og at den forsøker seg på forskjellige muligheter, uttaler Eiberg.

Blå øyne regnes for å være veldig vanlig i Europa. Det er heller ikke uvanlig med blå øyne i Iran og India. Størst andel blåøyde finnes trolig på Island, hvor forskerne har funnet ut at nesten nitti prosent av befolkningen har blå eller grønne øyne.