Krigshelten runder 90

Krigshelten runder 90
Krigshelten runder 90
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gunnar «Kjakan» Sønsteby er kalt Norges beste og mest effektive agent. Fredag fyller krigshelten 90 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Sprek krigshelt runder 90 år

* Født og oppvokst på Rjukan.

* Ledet den berømte Oslogjengen, som blant annet sto bak en rekke store sabotasjeaksjoner under krigen. Max Manus, Jens Chr. Hauge og Gregers Gram er andre kjente navn fra gruppen, som var en del av Kompani Linge – spesialsoldatene som ble trent opp i England under krigen, og sendt inn igjen i Norge.

*Tilnavnet «Kjakan» fikk han etter at han under krigen på spøk ofte introduserte seg selv som «Umulius Kjakabråten». Han gikk også under kodenavnet «Nr. 24».

*Er Norges høyest dekorerte person med Krigskorset med tre sverd. Er også utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden, samt tildelt en rekke andre priser og hedersbevisninger

*Det er både skrevet bøker og blitt laget film og TV-serie om Sønstebys dramatiske krigsopplevelser.

*Etter krigen bodde han fem år i USA, studerte ved Harvard, og gikk senere inn i oljebransjen. Han har jobbet og bodd i Panama og New York, vært direktør i Akergruppen og Norinvest. I 1971 startet han sin egen konsulentvirksomhet. Har hatt utallige styreverv i næringslivet.

* Oppfordret i 1985 til boikott av spiondømte Arne Treholts bok «Alene».

*Sønsteby er nær venn av kongefamilien, og var forlover for Erling Lorentzen, da han giftet seg med prinsesse Ragnhild i 1953. Ble av kong Haakon og kronprinsesse Märtha spurt om å hjelpe til med å undergrave forholdet mellom Lorentzen og prinsessen før bryllupet, men nektet å være med på dette.

*Er gift med Anne-Karin og har tre døtre. (©NTB)

Oslo (NTB-Birgitte Iversen): – Jeg var middels og gjennomsnittlig i alt. Middels artium, gjennomsnittlig høyde, utseende, jeg utmerket meg ikke på noen som helst måte.

Slik beskriver mannen, som av britisk etterretning er kalt «Norges mest intelligente, effektive og aktive agent», seg selv.

– Men nettopp derfor var det så vanskelig for Gestapo å få fatt i meg, gliser Sønsteby, som under krigen lekte katt og mus med den tyske okkupasjonsmakten med sine rundt 30 ulike identiteter.

Trener morgen og kveld

De 90 årene er vanskelig å få øye på. Kroppen virker å tilhøre en særdeles sprek 60-åring, og verken hukommelsen eller samfunnsengasjementet bryr seg nevneverdig om årstallet på fødselsattesten.

– Hemmeligheten er å leve. Å være med på alt, og ikke holde seg tilbake for noe. Og selvfølgelig å holde seg i form, sier 90-åringen og bokser seg i en mage så stram at det faktisk smeller!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man trenger jo ikke løpe 60-meteren når man er 90 år, men man kan for eksempel ligge på rygg og sykle. Jeg gjør det hver morgen og kveld, helt automatisk, samt armbøyninger. Det er hemmeligheten, forteller Sønsteby.

Helt fram til i fjor gikk fjellentusiasten også på ski.

Sov med håndgranat

Sønsteby som var 22 år da krigen kom til Norge, ble raskt en av de mest fremtredende personene i motstandsbevegelsen.

Sønsteby ledet den berømte Oslogjengen og drev med det meste innen motstandsarbeid; sabotasje, etterretning, kurervirksomhet og illegal presse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jobben var livsfarlig, og Sønsteby gikk med håndgranat på seg til en hver tid de siste seks månedene av krigen, fast bestemt på å ta livet av seg dersom han ble tatt.

Da en telegrafist i Linge-kompaniet ble torturert til å oppgi Gunnar Sønstebys navn i 1943, ble faren hentet fra Rjukan. Tyskerne truet med å skyte faren dersom Sønsteby ikke meldte seg, og han satt to år på Grini.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for de svært tøffe opplevelsene gjennom krigen, forteller Sønsteby at han har vært forskånet for psykiske reaksjoner i ettertid.

– Det er veldig forskjell på folk. Jeg hadde ikke noe problemer. En psykolog ville sikkert ha ledd seg i hjel, mener han.

– Jeg var heldig. Jeg vet at andre slet langt mer, legger han til.

Eneste igjen

For innsatsen under krigen har Sønsteby blitt overdrysset av priser og hedersbevisninger. Han er den høyest dekorerte personen i Norge med Krigskorset med tre sverd.

For Sønsteby er demokratiet et være eller ikke være. Å formidle dette budskapet har vært hans livs store prosjekt etter krigen. Opp gjennom årene har Sønsteby holdt flere tusen foredrag i inn- og utland, først og fremst til skoleelever.

Også Forsvaret har visst å benytte seg av krigsheltens unike erfaringer. Jevnlig hentes han inn for å forelese for spesialsoldatene og etterretningstjenesten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

90-åringen støtter fullt ut operasjonene spesialstyrkene i dag er involvert i, iblant annet Irak og Afghanistan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg mener de er nødvendige. Vi må ikke gi opp kampen om å hjelpe andre land med å få demokrati. Men at det vil ta tid, og at det er fryktelig vanskelig er sikkert. Dagens konflikter er langt mer kompliserte enn i min tid, sier Sønsteby.

Ingen forsoning

Få ting provoserer han imidlertid mer enn gamle norske nazister som fremdeles ikke mener de tok feil den gangen. Han fnyser av motstandsmannen Svein Blindheims forsoning med NS-medlemmet Bjørn Østring, i den svært omdiskuterte boken «Vi sloss for Norge», som kom ut i fjor høst.

– Østring står jo fremdeles på at det var riktig å støtte Quisling. Og det går jo ikke an å forsone demokratiet med nazidiktaturet. Derfor kan jeg ikke godta dette, sier Sønsteby.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Feires av kongen

I dag er Sønsteby den eneste gjenlevende av den gamle Oslogjengen.

– Det føles spesielt, men jeg tenker at jeg kan prøve å være til nytte, sier 90-åringen, som fremdeles guider grupper rundt på Hjemmefrontmuseet, og holder foredrag rundt omkring i landet, så godt som ukentlig

På selve dagen fredag skal Sønsteby feires av både kongen, kronprinsen og forsvarsministeren, under en høytidelig mottakelse på Akershus festning.

– Jeg håper den blir feiret på en slik måte at jeg greier å bli hundre!, sier jubilanten om sine egne ønsker for dagen. (©NTB)

Les også:

* Birger Rasmussen fra Oslogjengen er død

* Aksel Hennie blir krigshelt