Århundrets største bløffmaker?

Århundrets største bløffmaker?
Århundrets største bløffmaker?
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han skulle gå jorden rundt trillende på en barnevogn og med ansiktet skjult bak en jernmaske. I går var det hundre år siden engelskmannen Harry Bensley la ut på sin spesielle reise.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trafalgar Square, London 1. januar 1908: Engelskmannen Harry Bensley er klar til å legge ut på sitt livs eventyr. Kledt i en jernmaske og trillende på en barnevogn skal han bruke de neste årene på å vandre jorden rundt.

For å gjøre reisen enda mer interessant må han klare seg med bare ett sett med undertøy og ett enkelt pund i lommepenger. Resten av reisen skal han finansiere gjennom salg av postkort.

Som ikke det var nok, underveis må han også finne en dame som er villig til å gifte seg med ham - uten å se ansiktet hans!

Klarer han dette, kan den unge eventyreren høste både ære og berømmelse. Samt en rekordpremie på 21.000 pund, tilsvarende 16,5 millioner kroner i nåtidens penger.

Mens de fremmøtte tilskuerne på Trafalgar Square jubler, tar Bensley farvel med den engelske hovedstaden. Han skyver barnevognen foran seg og legger avsted.
Foran seg har han 169 engelske steder han må besøke. Etterpå venter 125 utenlandske byer i 18 forskjellige land, blant annet USA, Sør-Amerika, New Zealand, Australia, Sør Afrika, Japan, Kina, India og Egypt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klokken er halv elleve på morgenen den 1. januar 1908. Det skal ta mange år før Bensley kommer tilbake.

Veddemål
Bakgrunnen for Harry Bensleys spesielle reise var et veddemål om hvorvidt det i det hele tatt var mulig å reise jorden rundt uten å avsløre sin egen identitet. Den 31 år gamle playboyen Harry Bensley mente at det var det, og lot seg ikke skremme av de strenge betingelsene som ble lagt for reisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessverre er rapportene om selve reisen nokså mangelfulle og preget av en del sprikende opplysninger. Men det finnes flere postkort som viser Harry Bensley og hans følgesvenn som poserer på ulike steder. På noen av bildene kan han også sees sammen med en dame, en dame som han muligens giftet seg med.

Bensley selv påstod at han hadde fått over 200 henvendelser fra damer som ville gifte seg. Forespørslene skulle ha kommet fra steder som England, Europa og Australia. Men mannen med jernmasken avviste dem alle. I stedet for giftet han seg med en kvinnelig pianist fra Manchester ved navn Kate.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bensley var altså på god vei til å nå målet.

Ifølge den offisielle historien hadde mannen med jernmasken besøkt 12 land og en rekke byer (for eksempel New York og Sydney) innen seks år hadde gått.

Sålangt var det ingen som kjente identiteten hans. Den gikk han langt for å skjule.

Det sies sågar at da Bensley skulle selge postkort til Edward VII, nektet han å etterkomme kongens ønske om autograf, ettersom han da måtte røpe identiteten sin.

Avbrøt
I august 1914 kom Bensley til italienske Genova. Han hadde da lagt bak seg over tre fjerdedeler av distansen, og bare seks land gjenstod på listen. Men mens han er der, bryter første verdenskrig ut og Bensley bestemmer seg for å avbryte reisen og dra hjem.

Nok en gang spriker beretningene på hvordan dette skjedde. Den første forklaringen er at Bensley selv er patriotisk og reiser hjem for å kjempe for England. Den andre forklaringen er at Bensley rett og slett beordres hjem av mannen bak veddemålet, John Pierpoint Morgan - fordi han ikke så seg råd til å tape.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uansett hvilken versjon som er den riktige, sies det at Harry Bensley mottok 4000 pund for sine prestasjoner. Pengene skal han ha gitt til veldedighet.

Bare en bløff? I forbindelse med hundreårsjubilet til den spesielle reisen, har britiske Daily Telegraph vært i kontakt med Bensleys oldebarn Ken McNaught.

McNaught har brukt tyve år på å prøve å komme til bunns i den berømte historien til sin forfar.

Hans undersøkelser tyder på at Harry Bensley kan ha vært en lurendreier som ikke kom lenger på sin reise enn til Frankrike. Om han i det hele tatt gadd å forlate England da.

– Det er veldig snodig at han forlot med en voldsom publisitet, men at det deretter blir helt stilt, inntil han plutselig dukker opp igjen seks år senere og påstår at han har reist rundt om i hele verden, sier 49 år gamle Ken McNaught til Daily Telegaph.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror ingenting på at oldefaren gjorde alvor av å legge verden under seg.

– Jeg antar at han bare stakk av til Frankrike og tilbragte de neste fem årene der, før han returnerte til England igjen da første verdenskrig brøt ut.

Ifølge Ken McNaught er det mer sannsynlig at Harry Bensley prøvde seg på å stikke av etter å ha tapt store penger i kortspill.

Livet videre

Uansett om mannen med jernmasken var en bløff eller ikke, var ikke livet videre noe rosenrødt for Harry Bensley. Han deltok i kamphandlingene i første verdenskrig, men ble skadet og sendt hjem etter ett år. Og han tapte alle sine investeringer i Russland da den russiske revolusjonen brøt ut i 1917.

Det ble et stort fall for den tidligere playboyen, som nå måtte ta til takke med jobber som billettkontrollør på kino og vakt på YMCA. Senere ble han alvorlig syk og tilbragte mye tid på sykehus i Brighton de siste årene av sitt liv.

Harry Bensley døde 79 år gammel i sitt hjem 21. mai 1956. Hustruen Kate var ved hans side.

Kilde: Wikipedia, Daily Telegraph, The Harry Bensley Story, Historic UK.