Årets musikk, del 1

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dagene fremover oppsummerer to og to av ABC Nyheters musikkjournalister årets beste musikk; plater og konserter. Først ut er Paul A. Nordal og Siv Marte Lorås.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Paul A. Nordal, musikkjournalist ABC Nyheter

Årets album:

1. Burial: «Untrue»
Rett og slett en uimotståelig lekker andreutgivelse signert mystiske Burial - mannen(?) uten identitet. Elektronika kan være så mangt, og Bural fengsler lytteren med sin snevre form for lekenhet på sitt egne mystiske og litt småskumle vis. Elementene som er trukket inn fra andre grener, blant annet drum'n'bass, gjør det hele til en annerledes musikalsk opplevelse.

2. The National: «Boxer»
The National var for undertegnede et ukjent blad før dette albumet landet. Gruppen hører vel hjemme i et forholdsvis overopphetet standard alternativt pop/rock-landskap, men vinner oppmerksomhet på sine totalt uimotståelige og uvanlig gode låter. Av og til er det enkle det beste, noe som dette bandet til fulle utviser på dette albumet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Arve Henriksen: «Strjon»
Trompetist Arve Henriksen fra Stryn har gjennom alle sine plater bydd på stemninger med sin helt særegne og spesielle form for musikk. Noen kaller det jazz, noe som til dels kan støttes, selv om musikken Henriksen skaper lever i et helt eget univers som ingen andre er i nærheten av. At en gammel favoritt som David Sylvian har hyret Arve inn på sine siste utgivelser, sier egentlig alt om hvor stor denne karen faktisk er.

4. Wilco: «Sky Blue Sky»
Jeff Tweedy og kompani går tilbake til røttene på denne platen - gruppens sjette studioalbum. Som alltid leverer Wilco varene. Er dette det jevneste bandet gjennom de siste 10-12 årene mon tro? I alle fall har de aldri skuffet undertegnede, heller ikke denne gang...

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

5. Mark Olson: «The Salvation Blues»
Ikke siden tiden i The Jayhawks har Mark Olson funnet tilbake til formen som gjorde ham til en av guruene i alt.country-sjangeren på 90-tallet. Hans beste soloalbum, som også overgår flere av utgivelsene han gjorde med sitt gamle band.

Artikkelen fortsetter under annonsen

6. Handsome Furs: «Plague Park»
Wolf Parade-avleggeren Handsome Furs (med bandets frontmann Dan Boeckner, red.anm.) står bak et av årets mest «handsome» album i form av deilige «Plague Park». Kanadiernes debut ble beklageligvis glemt på min opprinnelige liste som er gjengitt i Lyttelua-oppsummeringen, men snek seg inn i siste liten til min offisielle årsliste her.

7. Bruce Springsteen: «Magic»
Med «Magic» har Bruce Springsteen levert et album som ikke høres ut som et Springsteen-album. Etter et til dels anstrengt forhold til mannens backkatalog er det hyggelig å konstatere at denne gangen treffer han midt i blinken - selv med sitt E Street Band.

8. Robert Plant|Alison Krauss: «Raising Sand»
Dette er en av årets aller største overraskelser. Albumet er tvers i gjennom nydelig og treffer på en måte som var umulig å forutse. Paret er ikke akkurat den mest sannsynlige kombinasjonen, men bevares så de to innfrir når de jobber sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

9. Charlotte & The Co-Stars: «Win Love Win»
Dette må da være årets norske debut? Charlotte Jacobsen og gutta i The Co-Stars har gjort en fantastisk flott debut som hadde fortjent hundre ganger så mye oppmerksomhet som den har fått til nå. Om ikke denne stikker av med de gjeveste Spellemann- og Alarmpriser neste år så skjønner jeg absolutt ingenting!

Artikkelen fortsetter under annonsen

10. Iron And Wine: «The Shepherd's Dog»
Det har ligget i kortene en stund at Iron And Wine med Jim Beam i spissen omsider skulle få sitt gjennombrudd. Nå trenger ikke det bety klippekort på toppen av listene, men mange flere synes i det minste endelig å ha oppdaget dette flotte ensemblet. «The Shepherd's Dog» er ikke en gang Iron And Wines beste utgivelse, men fortjener like fullt en plass på listen over årets beste utgivelser.

11. Band Of Horses: «Cease To Begin»
12. Arcade Fire: «Neon Bible»
13. Feist: «The Reminder»
14. Radiohead: «In Rainbows»
15. Okkervil River: «The Stage Names»
16. Beirut: «The Flying Club Cup»
17. Ulver: «Shadows Of The Sun»
18. Justice: «»
19. The White Stripes: «Icky Thump»
20. Lucinda Williams: «West»
21. Interpol: «Our Love To Admire»
22. Yeasayer: «All Hour Cymbals»
23. Modest Mouse: «We Were Dead Before The Ship Even Sank»
24. LCD Soundsystem: «Sound Of Silver»
25. Spoon: «Ga Ga Ga Ga Ga»
26. Bright Eyes: «Cassadaga»
27. Ryan Adams: «Easy Tiger»
28. PJ Harvey: «White Chalk»
29. Rufus Wainwright: «Release The Stars»
30. My Midnight Creeps: «Histamin»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årets låter:

1. Bruce Springsteen: «Radio Nowhere»
2. Rihanna feat. Jay-Z: «Umbrella»
3. Interpol: «The Heinrich Maneuver»
4. The Wombats: «Let's Dance To Joy Division»
5. Timbaland feat. Keri Hilson & D.O.E: «The Way I Are»
6. Arcade Fire: «Intervention»
7. Iron And Wine: «Boy With A Coin»
8. Kylie Minogue: «2 Hearts»
9. Band Of Horses: «Is There A Ghost»
10. LCD Soundsystem: «North American Scum»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra sin uforglemmelige konsert på Garage Oslo i våres (Foto: Paul A. Nordal)Fra sin uforglemmelige konsert på Garage Oslo i våres (Foto: Paul A. Nordal)

Årets konserter:

1. Hawksley Workman, Garage, Oslo - mars
For en entertainer! Hawksley Workman på plate er ikke på langt nær så spennende som å oppleve mannen live. Konserten han gjorde på Garage i våres går inn i historien som en av de beste konsertene undertegnede noensinne har opplevd.

2. David Sylvian, Sentrum Scene, Oslo - september
Endelig sto David Sylvian på en norsk scene. Etter å ha fulgt denne karens musikk siden han dukket opp som vokalist i bandet Japan på 70-tallet har en konsert med Sylvian stått høyt på ønskelisten. Og når han endelig dukket opp etter alle disse årene innfridde han til de grader, riktig nok med hjelp av sine førsteklasses musikere, deriblant vår egen Arve Henriksen, som spilte eksklusivt med Sylvian for oslopublikummet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3. The Presets, Hovefestivalen, Arendal - juli
Australsk elektronika er ikke det man forventet mest fra i festivalsesongen, men denne duoen ga full pinne under sin opptreden i teltet på Hove i sommer.

4. Arcade Fire, Hovefestivalen, Arendal - juli
5. Roky Erickson & The Explosives, Øyafestivalen, Oslo - august
6. Gillian Welch, Down On The Farm, Halden - august
7. The Blue Nile, Vicar Street, Dublin - oktober
8. Patti Smith, Sentrum Scene, Oslo - juni
9. Pet Shop Boys, Some Days Never End-festivalen, Dublin - oktober
10. Gossip, Hovefestivalen, Arendal - juli

Artikkelen fortsetter under annonsen



Årets nyutgivelser:

1. Joy Division: «Closer»
2. Joy Division: «Unknown Pleasures»
3. Prefab Sprout: «Steve McQueen»
4. Emmylou Harris: «Songbird: Rare Tracks & Forgotten Gems»
5. Orchestral Manoeuvres In The Dark: «Architecture & Morality»

Siv Marte Lorås, musikkjournalist ABC Nyheter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årets album:

1. The Shins: «Wincing The Night Away»
James Mercer og co overgår seg selv igjen. Etter «Chutes Too Narrow», trodde jeg ærlig talt de ikke skulle klare å komme med et album av samme kvalitet. «Wincing The Night Away» er nydelig, variert og en liten leksjon i tekstforfatterskap. Årets beste!

2. Iron And Wine: «The Shepherd´s Dog»
Egentlig kan jeg si det samme om dette albumet som det som ble sagt om The Shins. Mine to på topp innehas av lavmælte menn med en enorm meloditeft og sans for gode tekster. Jeg har spilt Sam Beans popmusikk usaklig mye på alle mine musikkspillere siden den kom ut i september. Konserten på Rockefeller i januar kommer til å bli en ekstrem fin start på 2008.

3. Animal Collective: «Strawberry Jam»
Det er ganske utrolig at Animal Collectives forskrudde låter kan bli så vakre. Bandet har sakte, men sikkert tatt steget ut i en mer tilgjengelig sfære, og «Strawberry Jam» er nesten som en popskive å regne i forhold til deres eldre utgivelser. Likevel har de beholdt særpreget som skiller de ut fra alt annet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. The Apples In Stereo: «New Magnetic Wonder»
Åh, dette hadde jeg ventet på! Dette er en plate jeg mistet og måtte kjøpe på nytt. Men det er verdt det. Det er fem år siden sist vi hørte fra det smått legendariske bandet som holder til blant Elephant 6-gjengen og er første band ut på Elijah Woods nystartede plateselskap Simian Records. Deilig «comeback» og enda deiligere er det at den selvutnevnt glemte frontfiguren til Neutral Milk Hotel, Jeff Mangum, er med å spiller trommer og korer på dette fryktelig melodiøse popalbumet. I disse Bruce Springsteen tider så kan det jo også nevnes at sjefen sjøl sies å være stor fan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

5. Arcade Fire: «Neon Bible»
Her har vi en oppfølger som har innfridd. «Neon Bible» er nesten like bra som debuten «Funeral». Pompøst er det, men Arcade Fire lager storslått musikk uten å bli latterlige. Fint.

Artikkelen fortsetter under annonsen

6. Yeasayer: «All Hour Cymbals»
Knall, knall, knall. Her har vi en debutskive det lukter ambisjoner og fryktløshet av. Et band med et sound så eklektisk at det høres ut som hele verden samlet i plateformat. Utfordrende og behagelig på en gang.

7. Okkervil River: «The Stage Names»
Med en låtskriver som er besatt av å bygge opp identiteter til figurene han skriver om, så har The Stage Names blitt et av årets mest interessante album i tillegg til at det rocker heftig.

8. Les Savy Fav: «Let´s Stay Friends»
Et aldri så lite comeback-slipp fra gjengen i Les Savy Fav. Det er hele seks år siden forrige album. «Let´s Stay Friends» inneholder årets beste låt «Patty Lee», og dette er rett og slett hardt og fint på en gang. Måtte de komme tilbake til Norge fortest mulig!

9. Jens Lekman: «Night Falls Over Kortedala»
Etter konserten med Jens Lekman innførte jeg at hver dag skulle være en Jens Lekman-dag. «Night Falls Over Kortedala» fungerer i alle sammenhenger, og jeg kan høre på denne plata hver dag uten å bli lei. Nydelige tekster også.

Artikkelen fortsetter under annonsen

10. Celebration: «The Modern Tribe»
Celebration er enda et eksperimentelt band som fascinerer og utfordrer. Katrina Ford er den beste kvinnelige rockvokalisten for tiden i mine ører.

Artikkelen fortsetter under annonsen

11. The National: «Boxer»
12. Of Montreal: «Hissing Fauna, Are You The Destroyer?»
13. Beirut: «The Flying Club Cup»
14. Au Revoir Simone: «The Bird Of Music»
15. Radiohead: «In Rainbows»
16. Justice: «»
17. The Lionheart Brothers: «Dizzy Kiss»
18. Anna Järvinen: «Jag Fick Feeling»
19. Spoon: «Ga Ga Ga Ga Ga»
20. Explosions In The Sky: «All Of The Sudden I Miss Everyone»

Hovefestivalens avslutningskonsert var en av årets høydare (Foto: Paul A. Nordal)Hovefestivalens avslutningskonsert var en av årets høydare (Foto: Paul A. Nordal)

Årets låter:
1. Les Savy Fav: «Patty Lee»
2. Yeasayer: «2080»
3. Celebration: «Pressure»
4. Arcade Fire: «No Cars Go»
5. Justice: «D.A.N.C.E.»
6. The Shins: «Australia»
7. Spoon: «Don’t You Evah»
8. The National: «Fake Empire»
9. Animal Collective: «For Reverend Green»
10. Iron And Wine: «Innocent Bones»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årets konserter:

1. Gossip, Hovefestivalen, Arendal - juli
2. Animal Collective, John DEE, Oslo
3. Arcade Fire, Hovefestivalen, Arendal - juli
4. Eagles Of Death Metal, Rockefeller, Oslo
5. The Blow, Spasibar, Oslo
6. Jens Lekman, John DEE, Oslo
7. The Blood Brothers, John DEE, Oslo
8. Okkervil River, John DEE, Oslo
9. Queens Of The Stone Age, Hovefestivalen, Arendal - juli
10. Malajube, Garage, Oslo


Se også de øvrige i musikkredaksjonen sine lister over årets beste musikk 2007:
Del 1: (Siv Marte Lorås/Paul A. Nordal)
Del 2: (Trygve Mathiesen/Vibeke Saugestad)
Del 3: (Stein H. Olaussen/Øyvind Andreassen)
Del 4: (Øyvind Moen/Espen A. Amundsen)

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her