Ekskluderer slapp soldateksersis

Illustrasjonsfoto: Forsvarets mediesenter
Illustrasjonsfoto: Forsvarets mediesenter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarssjefen er forbannet på soldatenes slappe marsjering i Oslo sentrum. Kun de beste får i fremtiden paradere i hovedstaden på festdager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil ha orden i rekkene. Forsvarssjef Sverre Diesen vil bare tillate enkelte avdelinger å paradere gjennom Oslo sentrum. Foto: ScanpixVil ha orden i rekkene. Forsvarssjef Sverre Diesen vil bare tillate enkelte avdelinger å paradere gjennom Oslo sentrum. Foto: Scanpix

Forsvarets omdømme er i fare. Urutinerte soldaters taktløse marsjering og uryddige geledd skal nå ekskluderes fra de store paradene i hovedstadens sentrum, viser et nytt direktiv fra Forsvarssjef Sverre Diesen.

«Jeg har registrert at nivået i sluttet orden varierer betydelig», lyder starten på et bekymret brev fra generalen til stabene ved de ulike forsvarsgrener.

«Hvis den eksersermessige utførelse av denne tjeneste er mindre god eller direkte slett, vil dette bevisst eller ubevisst bidra til en generell nedvurdering av Forsvarets kvalitet i offentlighetens øyne», fastslår den øverstkommanderende.

I fremtiden er det derfor bare soldater fra Krigsskolen, HM Kongens garde og Telemarksbataljonenes paradeavdeling som vil få vise sine ferdigheter i marsj fra Festningsplassen på Akershus og til Karl Johans gate - «den eneste gang et større publikum får anledning til å se militære avdelinger på nært hold».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarssjefen mener det ikke er rimelig å pålegge avdelinger med vernepliktige høy standard på dette området fordi sluttet orden og eksersis nedprioriteres til fordel for «stadig mer krevende fagutdannelse».

Men i tillegg mener generalen at det står stadig dårligere til med befalets kompetanse på «instruksjon og feilretting i sluttet orden».

Når vernepliktige avdelinger ekskluderes oppstår et annet problem - det vil ikke finnes nok soldater til å dekke paradegaten i Oslo senturm. Dette løses ved at disse beordres til det som Forsvarssjefen kaller «beordringspunkter i nærheten» og deretter bare kommanderes på plass langs Karl Johans gt.