Tidligere helseminister gir ut bok med pasientbrev

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere helseminister Ansgar Gabrielsen gir ut bok med personlige brev han mottok da han var minister. Gabrielsen ønsker å løfte fram de svakeste i systemet, som rusmisbrukere og psykisk syke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere helseminister Ansgar Gabrielsen. (Foto Lise Åserud / SCANPIX)Tidligere helseminister Ansgar Gabrielsen. (Foto Lise Åserud / SCANPIX)

Gabrielsen mottok 1.150 personlige brev, de fleste knyttet til rus eller psykiatri, da han var helseminister. Flere ganger mistet han nattesøvnen av det han leste. I noen tilfeller inviterte han brevskriverne til møte.

– Brevene jeg fikk fra pasienter og pårørende gjorde et uutslettelig inntrykk på meg, sier Gabrielsen til Vårt Land.

Gabrielsen inngikk et samarbeid med daværende generalsekretær i Rådet for psykisk helse, nåværende NRK-journalist Tor Øystein Vaaland, etter avgangen som helse- og omsorgsminister. Boken «Brev til en minister» er blitt støttet med 3 millioner kroner fra Helsedepartementet. I tillegg har et revisjonsfirma som Gabrielsen utfører konsulenttjenester for, bidratt med 500.000 kroner.

Etter å ha fraskrevet seg alle honorarer, blir det dermed mulig for Gabrielsen å sende boken til alle de 200.000 ansatte i norsk helsevesen. På denne måten får de ansatte lære hvordan det er å være psykiatrisk pasient eller rusavhengig, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det trengs en etisk bevisstgjøring innenfor helsevesenet. Rusavhengige og psykiatriske pasienter må bli møtt på samme måte som hjertepasienter eller mennesker som har brukket et bein, sier Gabrielsen.

Gabrielsen mener rus- og psykiatripasienter tilhører en gruppe det er knyttet lite prestisje til, og han ønsker å løfte opp disse menneskene. (©NTB)