Narkomane Hans Jostein (34)- Spylt og bestjålet av vekter

- Spylt og bestjålet av vekter
- Spylt og bestjålet av vekter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vekteren ga narkomane Hans Jostein Høglund (34) to valg: Enten å få seg en skikkelig på trynet eller bli spylt med vannslange. Deretter tok vekteren pengene hans.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høglund har vært heroinist siden 1997 og har bodd på gata i sju år. Han hadde akkurat fått trygden sin da han ble stoppet av en vekter på Bussterminalen i Oslo. Vekteren ba Høglund bli med ham, og de endte opp i kjelleren, hvor bilene parkeres ved Bussterminalen.

- Jeg hadde ikke gjort noe, men der ga han meg valget mellom å få et så hardt slag som han klarte å slå i trynet, eller å bli spylt med vannslange.

- Jeg sa at jeg ikke hadde lyst på en på trynet. Da blir du spylt, sa han, før han spylte meg klissvåt og pælmet meg ut på fortauet.

Men før han ble kastet ut, tok vekteren alle Høglunds penger.

- Heldigvis hadde jeg bare tatt ut 2000 kroner, sier han.

Hendelsen fant sted midt på vinteren med mange kuldegrader. Konen til Høglund var vitne til at han ble kastet ut, klissvåt.

- Det var vinter ute med mange kuldegrader. Jeg visste ikke hva jeg skulle, så det endte med at ambulansen kom og kjørte meg på legevakta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han anmeldte hendelsen, men hos politiet opplevde han å ikke bli trodd.

- De påstod at jeg hadde falt i Akerselva, sier han oppgitt.

Oslo City blant de verste
- Vektervold er et veldig utbredt problem. Vi får mange rapporter om enkeltepisoder, og noen forteller om grove voldsepisoder, sier styremedlem Stian Olderkjær i gateavisen Erlik til ABC Nyheter.

Olderkjær hevder at problemet er at deres selgere ikke har den største troverdigheten i samfunnet, og de opplever ofte at de ikke blir trodd. Den vanligste unnskyldningen er at en junkie lyver.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er spesielle selskap og områder som utmerker seg. Oslo S har blitt mye bedre, hevder han.

Per Kristian Lomsdalen i Erlik sier til ABC Nyheter at Oslo City er blant de verste.

- Oslo City og Galleri Oslo er spesielt ille, sier han.

- Vi vet at det har foregått til dels grov vold. Vi tror det blant annet har å gjøre med enkelte vektere har mangel på kunnskap om hva slags liv disse menneskene lever, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hans Jostein Høglund utenfor Erliks lokaler i Oslo. Foto: Stein Ove KorneliussenHans Jostein Høglund utenfor Erliks lokaler i Oslo. Foto: Stein Ove Korneliussen

Stiller seg uforstående
Senterleder ved Oslo City, Trond Herberg, stiller seg uforstående til påstandene fra Erlik.

- Det synes jeg er veldig vanskelig å kommentere. Det er en påstand jeg ikke har noe forhold til det, og er nytt for meg, sier han.

- Vi skal ikke drive med vold, det er forbudt, sier han, og sier etter gjentatte spørsmål at han skal snakke med vekterselskapet om dette.

Banket opp
Hendelsen med vannslangen er bare en av en lang rekke hendelser som Høglund opplever i sine møter med vektere.

- Jeg har fått utrolig mye dritt, sier han.

Han forteller om en annen episode

- For en tid tilbake gikk jeg inn på Oslo S. Jeg vet at vi ikke får lov til å selge blader der inne, så jeg hadde dem pakket ned i en plastpose. Så kom det to vektere bort til meg, den ene var hvit og den andre var mørk. De ba meg bli med dem fordi de skulle ransake meg. Vi gikk ned til der polet ligger, hvor de passet på at vi stod der vi ikke ble fanget opp av kameraet. Mens jeg stod der, fikk jeg plutselig et så hardt slag at mobilørepluggen satte seg fast i øret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- De jobber der den dag i dag, og det hender jeg ser dem.

- Jeg anmeldte saken, men politiet sa bare at de hadde vanskelig for å tro at en vekter ville gjøre noe sånt.

- Fantasihistorier
Det er vekterselskapet Personellsikring som har ansvaret for vaktholdet på Oslo City og Galleri Oslo. ABC Nyheter konfronterer daglig leder i Personellsikring, Renny Kristoffersen, med påstandene fra Erlik, om at Oslo City er blant de verste i klassen.

- Jeg tror det er noen gamle historier som lever ennå, sier han.

Han forteller at ingen av deres vektere er dømt for vold ved Oslo City eller Galleri Oslo.

- Det har jo forekommet at vektere har blitt anmeldt for vold. Det er alt fra fantasihistorier, til de som har fått blåmerker når de har blitt geleidet ut av et lokale.

- Det er ingen som per i dag er dømt for vold av våre vektere på Oslo City eller Galleri Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har sparket flere for vold
Informasjonssjef Morten Schau i Hafslund sier de har sparket flere personer for vold det siste året.

- Jeg legger meg helt flat i forhold til at vi har hatt tilfeller av vold blant våre vektere. Vi er restriktive på at våre vektere skal oppføre seg, og ingen vold aksepteres, sier Schau, som finner det vanskelig å kommentere påstandene fra Erlik.

- Det er en påstand, og jeg vet ikke hvordan jeg skal vurdere det, kommentere han.

Arrangerte voldsseminar
Fredag 23. november arrangerte Erlik et seminar på klubben Blå i Oslo. De var samlet for å diskutere vektervold idet offentlige vold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant de inviterte fant vi, foruten selgerne, politi, vektere, politikere, Frelsesarmeen og Utekontakten, Justisminister Knut Storberget, Odd Einar Dørum og byrådsleder Erling Lae.

- Det var et konstruktivt møte, hvor vi fikk fortalt noen historier om hvordan selgerne våre opplever hverdagen, sier Per Kristian Lomsdalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Personellsikring, som har ansvaret for Galleri Oslo og Oslo City, deltok ikke på seminaret.

- Jeg husker jeg fikk en invitasjon, men jeg hadde ikke tid til å delta, sier lederen i Personellsikring.

Ingen oversikt over anmeldte voldstilfeller
ABC Nyheter prøvde å finne ut hvor mange anmeldelser oslopolitiet har mottatt for vektervold.

Men de sier til at det vil være for mye jobb å skaffe detaljerte oversikter over tilfeller hvor vekterne har blitt anmeldt for utøvelse av vold. De viser i stedet til en undersøkelse hvor det fremkommer at politiet i Oslo i første halvdel av 2006 mottok 12 anmeldelser mot vektere for voldsbruk.