Til krig for EU i Afrika

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom den nordiske EU-innsatsstyrken der Norge inngår rykker ut neste år, blir trolig oppdraget i Afrika.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC NYHETER/STORTINGET:) Norge vil fra 1. januar 2008 være del av en nordisk innsatsstyrke som skal være tilgjengelig for EUs internasjonale operasjoner i et halvår. Onsdag orienterte Forsvarsministeren Stortinget om den norske deltakelsen.

- Hvis de blir satt inn er det overveiende sannsynlig at de settes inn i Afrika, sier statssekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide, til ABC Nyheter.

Styrken kan bli satt inn hvor som helst utenfor EUs territorium. Norge bidrar med 150 personell, i hovedsak til transportkontroll og sanitet, samt stabspersonell.

- Det er tydelig at EUs fokus primært er rettet mot Afrika, og fortrinnsvis i operasjoner med formål å understøtte FN-innsatser, sa Anne-Grete Strøm-Erichsen i sin orientering.

Tsjad
EU forbereder en militær operasjon i østre Tsjad og i den nordøstre del av Den sentralafrikanske republikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Norge har uttrykt støtte til EUs operasjon som et viktig bidrag til å bedre situasjonen for flyktinger og befolkningen i disse områdene, sa Strøm-Erichsen.

Innsatsstyrken blir en av to slike styrker i beredskap våren 2008. Sverige leder styrken og bidrar med over 2000 personell. Utover dette bidrar Estland, Finland, Irland og Norge med bidrag fra 50 til 220 personell. Så langt har ikke EUs innsatsstyrker blitt brukt i operasjoner.

FN-mandat
Styrkene er ment brukt i humanitære og fredsbevarende oppdrag, samt ved krisehåndtering og fredsopprettende operasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Fra 1. januar 2008 vil styrken være disponibel til 120 dagers innsats ute det kommende halvåret, sier Barth Eide.

Norge stiller FN-mandat som forutsetning for å deltakelse. Innsetting av norsk personell vil også måtte forhåndsgodkjennes av norske myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Darfur
Forsvarsministeren trakk også frem at det kan bli aktuelt å bruke innsatsstyrken til støtte for den kombinerte FN/AU styrken i Sudans krigsherjede Darfurprovins. Norge har tilbudt å bidra til denne styrken, men det har vært vanskelig å komme til en endelig avtale med sudanske myndigheter.

- FN er ganske misfornøyd med alle de forsinkende problemstillingene Sudan har tatt opp, blant annet i forhold til Norges bidrag, sier statssekretær Barth Eide til ABC Nyheter.

- I sikkerhetsrådet natt til onsdag ble det lagt sterkt press på Sudan for å akseptere også Norges bidrag. Styrken vår er klar til å begynne innrykking i januar og vil være ferdig utplassert i mars.