Frykter ikke «en håndfull nazister»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Henrik Lunde i Antirasistisk senter tror det er liten grunn til å bekymre seg over at «Norges nasjonalsosialistiske bevegelse» har «åpnet en avdeling» i Tromsø.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag holdt SOS Rasismes lokallag i Tromsø pressekonferanse i forbindelse med den siste tidens omtale av organiserte nazister i byen. Norges nasjonalsosialistiske bevegelse (NNSB) skriver på sine hjemmesider at de har etablert en avdeling i byen, og en representant for gruppen har tidligere i uken uttalt seg til Bladet Tromsø.

- NNSB er en veldig liten gjeng, men er for så vidt Norges mest bokstavtro nazister. De har holdt på ganske lenge, men har alltid vært lite utadrettet, sier informasjonsleder ved Antirasistisk senter, Henrik Lunde, til ABC Nyheter.

Han ser liten grunn til å rope varsku om den nyåpnede «Tromsø-avdelingen».

- Jeg mener SOS roper ulv, ulv. Vi skal ta dette på alvor, men så alvorlig som det fortjener. Det er ikke slik at nazisme plutselig har blitt et problem i Tromsø. NNSB er neppe mer enn ti personer til sammen, sier han.

Få personer
Lunde anslår at det samlet sett finnes omkring 100 aktive nynazister i Norge. Politimester Truls Fyhn i Tromsø sier til Bladet Tromsø at politiet ikke tror nazimiljøet i Tromsø teller mer enn en håndfull personer.

- De kan neppe være veldig store, men med en gang vi hører om naziaktivitet er vi nødt til å slå ned på det, sier fylkesansvarlig i Troms SOS Rasisme Lill Mari B. Mundal, som arrangerer torsdagens pressekonferanse.

- Nazismen er faktisk ikke ufarlig, det er alvorlige greier vi snakker om. Ungdom på søken etter tilhørighet kan fort komme til å bli rekruttert av slike grupper. Derfor er det viktig for oss å alltid markere at rasisme og nazisme er feil, sier Mundal.

PST
Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) holder et øye med de høyreekstreme miljøene i Norge, men også informasjonsrådgiver Martin Bernsen avdramatiserer situasjonen.

- Vi kommenterer vanligvis ikke konkrete grupper, men det man kan si om det høyreekstreme miljøet i Norge i dag er at det er et lavt aktivitetsnivå og et lite antall mennesker. Vi fortsetter likevel et forebyggende arbeid mot disse gruppene. Nå er vi nede i en bølgedal, men det kan blomstre opp igjen, og vårt mål er å holde det nede, sier han til ABC Nyheter.

Masseslagsmål
Søndag 11. november havnet NNSB-medlemmer i masseslagsmål på den tyske krigskirkegården i Oslo da militante antifascister angrep en minnesmarkering de var i ferd med å avholde. Fem av de 13 tilstedeværende nynazistene ble ifølge Aftenposten kraftig forslått med køller og steiner, og én måtte på sykehus.

Politiet har foreløpig ikke gjort noen pågripelser etter angrepet.

- Vi har foreløpig ingen formening om hvem som stod bak, sier politibetjent Ståle Pettersen ved Stovner politistasjon til ABC Nyheter.

ABC Nyheters e-posthenvendelse til NNSB ble ikke besvart torsdag.

(Henrik Lunde er fast spaltist for ABC Nyheter.)