Pia Haraldsen: «Pias bekjennelser» (Kagge Forlag, 202 sider)Chic og bruk med Pia

Chic og bruk med Pia
Chic og bruk med Pia
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pia Haraldsen har skrevet en sprudlende jentebok til unge piker som vil opp og frem her i verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto:
Pia Haraldsen har skrevet en bok om skikk og bruk med glimt i øyet og et hint av lekkert tilbehør og bijouteri. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix

Norges eneste ordentlige glamour-girl, Pia Haraldsen, er kanskje en person mange elsker eller hater. Etter å ha forholdt meg rimelig nøytral til damen (å leve uten TV hjelper) har jeg kommet frem til at jeg elsker henne. Med hjelp av boka «Pias bekjennelser» er det ikke helt utenkelig at selv jeg kan bli litt mer chic, og definitivt lære mer om bruk.

«Pias bekjennelser» handler om shopping, sjekking, skikk og bruk. Den er motivert ut fra hvordan du skal oppnå mest mulig for deg selv, ikke for hvordan du skal tilfredsstille alle andre. Forfriskende for en som i årevis har blitt pådyttet uttallige skikk og bruk-bøker med råd som ser ut til å ta utgangspunkt i hvordan te seg i dannede kretser i Høyre. Sånn midt på 50-tallet.

Pay it forward

Selvhøytidelige kvasi-intellektuelle kunstnerspirer eller gothere synes kanskje ikke Pia Haraldsen er morsom. Men for oss andre er boka en sprudlende kilde til inspirasjon og glede. Ikke bare for deg selv. For tar du noen av tipsene med deg, så vil du bli et bedre menneske. Faktisk. Det handler ikke bare om å kunne ta imot komplimenter, men også gi dem videre. Hvordan du kan bli en like god gjest som vertinne. Om evnen til å småprate og vise interesse for andre. Eller som Clarence Thomas sa; Gode manerer vil åpne dører som den beste utdannelse ikke klarer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig påpeker Pia at man ikke trenger å bli en dørmatte, selv for dyre sko. Det er mulig å sette grenser, og det er mulig å gjøre det på en ordentlig måte uten å måtte bli et sutrefjes som alltid er høylytt misfornøyd. Det er lov å si nei, og det er godt for helsa å akseptere ting man ikke kan forandre på uansett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Shopping og penger

Man skulle kanskje tro at Pia Haraldsens råd passet best for jenter som tror at sandaler er et forenklet ord for Manolo Blahnik og med små hunder som sitter behagelig på en tykk lommebok i Prada-vesken. Men tips om at man bør unngå å kopiere utstillingsvinduet om man ikke vil se ut som alle andre, og hva man bør kjøpe på salg, er gode råd som passer for alle. Det gjør ikke noe med tips om gode adresser for shopping i storbyer som er populære reisemål for mange nordmenn, men kanskje litt svakt å ikke kunne gi noen gode nettadresser for handling på nettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pia gir også karriereråd, og til å være en politisk redaktør for et av Norges mest sette program, så har hun faktisk matnyttige råd for oss som ikke nådde så langt. Alt fra hva det er greit å ha på CV'en til hva som ikke er greit for arbeidsgiveren å finne ved å søke deg opp på internett er omtalt. Og selvsagt - gode råd om lønnsforhøyelse og nettverksbygging. Pia leker ikke butikk - vil man ha suksess, så må man jobbe for det. Men man kan ha det gøy for det.

Dyrk din indre bitch

Og en bok av Pia Haraldsen ville vel ikke vært noe særlig uten litt glamour og skjønnhet. Jada. Det meste har vi hørt før. Spis sunt, tren sånn passe og få nok søvn. Men her er også råd om hvordan snakke med en kjendis, hvordan imponere andre - og ikke minst - hvordan bli invitert på Michelin-restaurant uten å måtte kysse daten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Litt politisk korrekt vås har hun dog måttet ta med. Men det er skrevet med såpass humor at man kan la seg sjarmere. Og å kjøpe vintage er jo tross alt å kjøpe resirkulert tøy, så vi lar det passere. En litt irriterende gjennomgangsperson er hennes fiktive venninne Petronella, som er Pias eksemplifiserte motsetning og aldri gjør noe riktig. Litt irriterende, fordi hun minner meg litt om meg selv. Men i bokas etterord så sitter Petronella pent kledd på en ettermiddagsdate. Uten alkohol. Og da er det vel saktens håp for meg også.

Er det noe jeg holder mot denne boka, er at jeg ikke fikk den i gave som 21 åring.

«Pias bekjennelser» på 25 ord: Skikk og bruk på en morsom og ujålete måte. Boka er skrevet med betydelig glimt i øyet og et hint av lekkert tilbehør og bijouteri.

Karakter: 8/10