Krigsveteraner får for lite hjelp

Krigsveteraner får for lite hjelp
Krigsveteraner får for lite hjelp
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvaret innrømmer at norske soldater som skades i internasjonale oppdrag får for liten hjelp. Nå vil staten rette opp sine systemfeil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen får overlevert rapporten om krigsveteranene av avdelingsdirektør Severin Vikanes. Foto: Espen Schiager/ Forsvarets MediesenterForsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen får overlevert rapporten om krigsveteranene av avdelingsdirektør Severin Vikanes. Foto: Espen Schiager/ Forsvarets Mediesenter

Fredag formiddag fikk forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen overlevert to alarmerende rapporter om hvordan norske soldater behandles etter avsluttet tjeneste i internasjonale operasjoner.

I rapportene slås det fast at systemet svikter for de som rammes av psykiske plager i ettertid. I tillegg erkjenner en interdepartemental arbeidsgruppe alvorlige svakheter i pensjonssystemet som rammer unge soldater med ødelagt helse.

- Arbeidet med dette er nesten mitt hjertebarn. Jeg føler et stort ansvar, sier statsråd Strøm-Erichsen til ABC Nyheter.

Et ukjent antall veteraner faller årlig utenfor ee offentlige systemene, men et grovt anslag lyder at inntil 100 soldater ikke fanges opp av de eksisterende sikkerhetsnettene - årlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Forsvarsdepartementet ligger for eksempel allerede 50 reelle og potensielle erstatningssaker fra tidligere krigsveteraner til behandling.

I rapportene framkommer det at 70-90 prosent av soldatene klarer seg godt etter endt tjeneste. Hvert år sendes mellom 1200 og 1500 personer ut i internasjonale oppgaver.

- Disse påtar seg en særskilt risiko for Forsvaret og samfunnets interesser, sier Severin Vikanes fra Forsvarsdepartementet som også ledet en av arbeidsgruppene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men at man ikke klarer å tallfeste hvor mange som årlig faller utenfor systemene, blir tatt som et bevis for at det også er nødvendig med mer forskning.

Odd Helge Olsen, president i FN-Veteranenes Landsforbund, gleder seg over at arbeidet med økonomiske rettigheter har kommet i gang. Foto: Espen Schiager/ Forsvarets mediesenterOdd Helge Olsen, president i FN-Veteranenes Landsforbund, gleder seg over at arbeidet med økonomiske rettigheter har kommet i gang. Foto: Espen Schiager/ Forsvarets mediesenter

I dag er det slik at en tidligere soldat kan havne på uføretrygd tidlig i 20-åra. I tillegg er det mulig å få en engangserstatning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vil være økonomisk smalhans. På grunn av manglende inntjening vil veteranen da kun få 170.000,- kroner i trygd. De som klarer å ikke bruke opp hele engangserstatningen, men derimot spre den vil kunne få m lag 230.000,- kroner i årsinntekt.

- Det er et behov for å styrke veteranenes rettigheter, fastslår forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Nå sender hun de to rapportene ut på høring, men det skal svært mye til at arbeidsgruppenes anbefalninger ikke blir etterfulgt.

- Noe er allerede satt i gang. Resten må vi ta etterhvert. Nå skal vi vurdere den videre framdriften i departementet, men dette skal iverksettes fort, sier Strøm-Erichsen til ABC Nyheter.

Et stridsspørsmål er veteranorganisasjonenes krav om en egen krigspensjon. De mener dagens sivile samfunn og regler ikke har klart å fange opp de særegne behovene som veteranene har.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra de ulike organisasjonene fikk likevel dagens regjering skryt for å ha satt igang arbeidet. Presidenten i FN-Veteranenes Landsforbund, Odd Helge Olsen, kalte de to rapportene for milepæler. Han ga også den forrige regjeringen et lite stikk:

- Før 2005 skjedde det svært, svært lite, sa han og takket dagens statsråd for innsatsen.

Anne-Grete Strøm-Erichsen ville derimot ikke kritisere sine forgjengere for innsatsen, selv om hun sier seg enig i at dette er en mørk side av en villet norsk utenrikspolitikk.

- Det skal være et adelsmerke for oss at vi tar vare på veteranene våre, slår hun fast.

Illustrasjonsfoto: Scanpix

Foto på ABC Startsiden: Forsvarets mediesenter