Heaven & Hell: «Live From Radio City Music Hall» (SPV/Indie Distribution)En helvetes maktdemonstrasjon!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire musikere som definerer selve heavy metal begrepet presenterer den ultimate læreboken. Hva de kaller seg spiller ingen rolle

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For ordens skyld, dette er Black Sabbath. I tilfelle du lurte på det. Tony Iommi, Ronnie James Dio, Geezer Butler og Vinny Appice. Vi er mange metallskaller som oppdaget Sabbath med denne besetningen. Siden Iommi eier rettighetene til navnet kunne de selvfølgelig turnert som Black Sabbath. At de i stedet velger å kalle seg Heaven & Hell, etter sin første plate sammen (riktignok med Bill Ward på trommer), har flere årsaker.

En av dem er åpenbart av respekt for Ozzy Osbourne, som fortsatt er vokalist i bandet. En annen viktig årsak er som gutta påpeker selv at de nå kan konsentrere seg om å spille materiale fra Dio perioden. De er med andre ord ikke forpliktet til å spille «Paranoid» og «War Pigs» for femhundretusende gang. For en lettelse det må være!

Etter den glimrende samlingen «Black Sabbath - The Dio Years» tidligere i år, der bandet presenterte tre nyskrevne, vitale låter, har jeg gledet meg til å høre dette live. Siden jeg ikke greide å rote meg til Sweden Rock Festival, der bandet etter sigende gjorde en glitrende opptreden, blir dette første mulighet. Opptaket er som tittelen forteller gjort i Radio City Music Hall i New York og utgis både som DVD og dobbel CD. Det er én konsert som er tatt opp og begge formatene inneholder dermed det samme settet. På grunn av fagforeningsbråk ble seansen nervepirrende for musikerne, da de blant annet ikke fikk gjennomført skikkelig soundcheck. Resultatet er uansett noe av det ypperste man kan bli servert fra en scene, og bør være pensum for enhver med hardrockblod i årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tony Iommi er Gud. Tidenes riffmeister og mr. Cool på scenen. Han gjør ikke mye ut av seg visuelt, men har en autoritet som likevel er en fryd å se på. Ronnie James Dio, en mann på godt over 60 år, har en røst som de fleste 20 åringer vil misunne ham. Fy for satan som han leverer! Han har kanskje ikke verdens mest spennende kommunikasjon med publikum, men han koser seg som en guttunge og det smitter over på oss som følger med. Rytmeseksjonen med Butler og Appice er så bunnsolid og tung at jeg skifter puls i takt med det de spiller.

Låtutvalget er upåklagelig; de kunne nesten ha valgt hva som helst fra repertoaret sitt og det hadde vært gull. Gledelig er det å høre at materialet fra «Dehumanizer», som opprinnelig led under en grusom produksjon, virkelig kommer til sin rett. Åpningen «After All (The Dead) » er kanskje det tyngste sporet her, og både «I» og «Computer God» låter fantastisk. To av de nye låtene presenteres og både «The Devil Cried» (med en kort trommesolo) og «Shadow Of The Wind» glir fint inn i settet. Gledelig er det også at «The Sign Of The Southern Cross», som var sårt savnet fra samleplaten, er med. Ellers serveres naturligvis godbiter som «The Mob Rules», «Children Of The Sea», «Heaven And Hell» og «Neon Knights». Tidløs metall.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lyden på opptaket er meget bra og særlig gitaren til Iommi river godt i margen. Det er klart og tydelig og det nødvendige trøkket er tilstede. Konserten er også smakfullt filmet slik at det kule sceneoppsettet og lyssettingen kommer til sin rett. Som bonus får vi en dokumentar, intervjuer med samtlige medlemmer og det sedvanlige fjaset fra diverse mer eller mindre oppegående amerikanske fans. Alt i alt er dette et must for alle som mener å være fans av tung musikk. Deluxe utgaven kommer med både DVD og dobbel CD. Det er selvfølgelig den du skal ha. Buy or die!

Karakter: 10 av 10

Les flere plateanmeldelser her