Nesten gratis strøm

Nesten gratis strøm
Nesten gratis strøm
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske kraftprodusenter startet fredag å tilby elektrisk kraft gratis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB-Einar Olsen): I løpet av dagen oppnådde de likevel 1,9 øre kWh som er laveste pris på ti år.

- Det er ikke noe de gjør av godhet. De har ikke noe valg. Alternativet er å sende vannet rett i havet, sier rådgiver Nils Spjeldnæs i Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE).

Han sier kraftprodusentene har ansvar for skader eller ulemper for allmenne og private interesser i vassdragene de har regulert.

- Slik situasjonen er i øyeblikket og med de værprognosene vi har fått, er faren for skadeflom til stede i hele Sør-Norge, sier Spjeldnæs.

Markedet og værgudene

Han mener saken også har positive sider i tillegg til den lave strømprisen.

- Ved å tilføre markedet så mye ren energi kan det jo tenkes at våre naboland kan stenge et kullkraftverk for en tid, og dermed bidra til reduserte utslipp, sier Spjeldnæs.

Han vil ikke innlate seg på noen spådommer om strømprisene i det nordiske markedet utover høsten, men bekrefter at de vil avhenge av to faktorer: værgudene og markedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spjeldnæs sier det var akkurat like mye vann i magasinene sommeren 2002 da vi den påfølgende vinteren fikk skyhøye strømpriser og noe nær en akutt kraftkrise.

Gjentar seg neppe

På spørsmål om dette vil gjenta seg avslår Spjeldnæs å gi noen kommentar. Han bekrefter at det rent faktisk er den samme situasjonen nå som den gang. Det som mest sannsynlig vil bli annerledes er nedbørsmengdene utover høsten.

- Da kraftprodusentene i 2002 gjorde sine vurderinger var det neppe noen som forutså så store avvik fra normale nedbørsforhold som vi opplevde den gang, mener Spjeldnæs.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier produsentene kan kontrollere tilbudssiden i markedet, men etterspørselen er det verre med. Og etterspørselen er også avhengig av de samme værgudene.

Mens regnværet bare samles opp i norske magasiner kan en kuldebølge ramme store deler av Skandinavia og Europa samtidig. Det er slike omstendigheter som gjør at ingen våger å spå noe om energiprisene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Markedet fungerer

Spjeldnæs mener som stadig flere gjør, at markedet fungerer godt og sikrer at vi i Norden får en optimal utnyttelse av energiproduksjonen.

I Norge påvirkes både tilbud og etterspørsel av været. Den totale produksjon i Norge er væravhengig, i Finland og Sverige er bare en del av produksjonen avhengig av nedbør mens det meste av dansk produksjon ikke berøres av været i det hele tatt.

Slike forhold gjør at dette markedet er vanskeligere å spå om enn nær sagt alle andre markeder.

- Men utgangspunktet på sensommeren i år kommer i hvert fall til å være det best tenkelige på tilbudssiden, sier Spjeldnæs. (©NTB)