Miss Landmine provoserer

Miss Landmine provoserer
Miss Landmine provoserer
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag åpner en kontroversiell utstilling av en alternativ skjønnhetskonkurranse for mineskadde kvinner på Bymuseet i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om prosjektet

* En skjønnhetskonkurranse for kvinnelige landmineofre i Angola.
* Initiativtaker er kunstneren og regissøren Morten Traavik.
* Prosjektet inkluderer også utgivelsen av et motemagasin og en fotoutstilling.
* Illustrasjon hentet fra prosjektets hjemmesider.

Den norske norske kunstneren Morten Traaviks dro i februar rundt på helsestasjoner i Angola for å finne kandidater til kåringen av Miss Landmine, under slagordet «Every body has the right to be beautiful». Traavik kaller prosjektet en krysning av et kunstprosjekt og et konkret humanitært tiltak og har fått en halv million kroner i støtte fra Norsk kulturråd til prosjektet.

Kontroversielt

Morten Traavik ønsker å utfordre skjønnhetsbegrepet og endre holdningene til folk med handikap. Men å bruke mineoffre som objekter for en skjønnhetskonkurranse har skapt reaksjoner, både i Norge og utenlands. Bloggeren Sokari Ekine skrev en harmdirrende slakt av hele prosjektet og mener at prosjektet er en motbydelig utnytting av afrikanske kvinner. Blant kommentarene til innlegget hennes blir prosjektet kalt for amputasjonsofferfetisj og lemlestelsespornografi. Noen peker på at pengene som er brukt på dette prosjektet kunne blitt brukt til å støtte jentene på andre måter som ville satt dem i stand til å forsørge seg selv i fremtiden og gi dem reell kontroll over livene deres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til bladet Fett sier Traavik at det er utelukkende «hvite», vestlige bistandsorganisasjoner som har vært skeptiske til dette her.

- Disse organisasjonene har ofte gammelfeminister av begge kjønn høyt oppe i ledelsen, folk som får helt fnatt bare de hører ordet «missekonkurranse». Uansett hva jeg sier etter det ordet, blir det helt feil for dem.

Han forteller at myndighetene i Angola har bevilget 100.000 kroner til prosjektet og at det har blitt godt mottatt lokalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flest landmineskadde i verden

Etter en tjuetre år lang borgerkrig er Angola et av de landene i verden med høyest tetthet av landminer, også de flest landmineskadde i verden. Over 20.000 mennesker har amputasjoner som følge av landminer og sliter med å kunne forsørge seg selv og sin familie.

De ti kandidatene presenteres sammen med fakta om når landmineulykken inntraff og hvilken type mine det var og produksjonsland. Prosjektet har som mål å bli et nasjonalt nettverk for landmineoffre og har ambisjoner om å vokse ut av Angola gjennom internasjonale friville organisasjoner.

Prosjektet skal være utstilt i Bergen frem til 1. september og skal deretter lanseres i Angola.
---

Hva synes du? Er dette en «motbydelig utnytting» av afrikanske kvinner eller god, alternativ måte å sette landmineoffre på dagsorden? Registrer deg her eller logg deg på og kommenter nedenfor.