Skarpe reaksjoner på henleggelsen

Skarpe reaksjoner på henleggelsen
Skarpe reaksjoner på henleggelsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Familien anker nå henleggelsen av Obiora-saken til Riksadvokaten. Saken vekker sterkere reaksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trondheim/Oslo (NTB-Sjalg Fremo/Steinar Schjetne): Eugene Obiora døde av kvelning under arrestasjon i Trondheim 7. september i fjor. Fire polititjenestemenn var involvert i pågripelsen.

Advokat Abid Q. Raja, som bistår Eugene Obioras’ familie, mener de fire politifolkene har fått bevismessig særbehandling av Spesialenheten for politisaker.

– Familien fester lit til at Riksadvokaten vil vurdere politimennenes handlinger mer objektivt, etter vanlige bevisregler, og ikke favorisere i en eller annen retning, sier Raja.

Føler seg utrygge

Afrikanere og andre med synlig minoritetsbakgrunn i Norge har grunn til å føle seg utrygge etter at Spesialenhetens vedtak, sier leder Akhenaton Oddvar de Leon i Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD).

Akhenaton Oddvar de Leon, daglig leder for Organisasjonen mot offentlig rasisme, mobiliserer til demonstrasjon etter henleggelsen. Foto: Heiko Junge, NTB Pluss/ ScanpixAkhenaton Oddvar de Leon, daglig leder for Organisasjonen mot offentlig rasisme, mobiliserer til demonstrasjon etter henleggelsen. Foto: Heiko Junge, NTB Pluss/ Scanpix

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en trist dag for Norge. Etter dette kan Spesialenheten vanskelig bli oppfattet som noe annet enn politi som beskytter politi, sier de Leon.

Han sier OMOD er i gang med å mobilisere til demonstrasjon utenfor Justisdepartementet tirsdag klokken 16.

Han sier OMOD ut fra vitneforklaringer i saken hadde vi forventet en tiltale mot de involverte polititjenestemennene, eller i det minste kritikk i forhold til det som er skjedd.

– Når fire polititjenestemenn ikke greier å håndtere en pågripelse av en ubevæpnet mann, uten at det skjer dødsfall, er det enten noe galt med politiet som institusjon eller med de polititjenestemennene som var til stede, sier de Leon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slo seg vrang

Eugene Obiora døde av kvelning under arrestasjon i Trondheim 7. september i fjor. Obiora ble arrestert fordi han slo seg vrang da han på Sentrum servicekontor på Nedre Elvehavn i Trondheim ikke fikk den hjelpen han ba om. Han ble så utagerende at personalet tilkalte politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Obiora motsatte seg pågripelse, ble han lagt i bakken. Det ble blant annet brukt et omstridt halsgrep.

Obiora mistet bevisstheten, og ble konstatert død på St. Olavs hospital etter at det ble gjort gjenopplivingsforsøk.

Skyldtes kvelning

I vedtaket til Spesialenheten for politisaker fredag blir det konkludert med at dødsfallet skyldtes nettopp kvelning. Det blir påpekt at punktblødninger, indre blødninger i halsmuskulaturen, samt brudd på skjoldbrusken skjedde som følge av halsgrepet som ble brukt på Obiora.

Skadene førte til åndenød, men forårsaket ikke alene kvelningen.

Spesialenheten konkluderer for med at det ikke bevisst ble utført «noen handling som alene har stoppet/hindret» Obiora i å puste.

Spesialenheten skriver i vedtaket at det ikke kan utelukkes at Obioras død «kunne vært unngått» dersom tjenestemennene hadde hatt kunnskap om mulige farer ved bruk av mageleie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bevisets stilling

Sjefen for Spesialenheten, Jan Egil Presthus, sier at saken for tre av de involverte er henlagt etter bevisets stilling.

– Det innebærer at bevisene er for svake til at vi kan konkludere med særlig styrke at det har skjedd et straffbart forhold. For den fjerde politimannen er saken henlagt fordi vi ikke har funnet bevis for at det er begått noe straffbart, sier Presthus.

Forsvareren for de fire politimennene, advokat Jens-Ove Hagen, sier at avgjørelsen er «meget tilfredsstillende». (©NTB)