Dinosaur Jr.: «Beyond» (p.i.l./VME)Dinosaurene lever

Artikkelen fortsetter under annonsen

De gamle indie-heltene i Dinosaur Jr. kliner til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke siden albumet «Bug» fra 1988 har originalbesetningen av Dinosaur jr. sitter rundt bordet og snekret sammen låter til et album. Og hei, som det svinger. Gitaren til J. Masics ligger på lur rundt hver sving, og låtene er tøffe og melodiøse. Det låter tidvis litt som om The Replacements, Nirvana og The Lemonheads møtes på sopptur i skaugen. Alternativ, stilig, melodiøst og rølpete, med andre ord. Så stilig at jeg allerede etter tre gjennomlyttinger kan fastslå at «Beyond», som skiva heter, vil bli spilt mye i månedene fremover.

Åpningslåta, «Almost Ready», er en energisk liten jævel som legger ut løperen for herlige «Crumble»: en duvende indie-poplåt som får meg til å tenke på Dinosaur Jr. fra tidlig nittitall da bandet sjarmerte det som kunne krype og gå av kritikere på planeten Tellus. På «Pick Me Up» plukker J. Masics opp gitaren og lar det stå til. Noe han gjør med hell på flere låtene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bandets evne til å dyrke den gode melodien i det tidvis voldsomme lydbildet, er det som tiltrekker mest med «Beyond». For kombinasjonen gode melodier, hylende gitarer og et røft lydbilde slår aldri feil i mine ører. Noe foran nevnte «Crumble», «This Is All I Came For» og «It's Me» er utmerkede eksempler på. Selv om rolige «We're Not Alone» kanskje er skivas beste spor. Lou Barlows to bidrag, «Back To Your Heart» og «Lightning Bulb», finnes seg også godt til rette blant J. Masics viltre rockekomposisjoner.

Liker du de første Dinosaur Jr-skivene, Neil Young, Pixies, The Lemonheads, SonicYouth og Hüsker Dü, vil du garantert slå på stortromma etter å ha hørt «Beyond». Et upretensiøst og løssluppent album fra tre middelaldrende menn som låter tøffere enn på lenge. Det er bare å gratulere og vente i spenning på oppfølgeren.

Karakter: 8 av 10