Travel gås satte fartsrekord over Nordsjøen

Travel gås satte fartsrekord over Nordsjøen
Travel gås satte fartsrekord over Nordsjøen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gåsa Godzilla satte fartsrekord da den fløy fra England til Norge på under åtte timer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om hvitkinngås
Hvitkinngåsa blir 60 til 70 cm lang og veier mellom 1,5 til 2,5 kg. Vingespennet er rundt 120-142 cm. De er nesten umulig å skille på kjønnene, men hannen blir litt større enn hunnen. Arten hekker på Grønland og Spitsbergen, og hos oss sees den på trekk langs kysten. Noen få par har begynt å hekke ved Oslofjorden og i Telemark.

Foto: Flickr.com.

Onsdag kveld klokken åtte trasket hvitkinngåsa Godzilla på markene ved Dumfries i Skottland. Åtte timer senere, klokka fire i går morges, viste en radiosender at Godzilla befant seg like utenfor Stavanger.

Og det er ikke bare hastigheten til gåsa med de rastløse vingene som forbløffer forskerne. Den vesle hvitkinngåsa har tydeligvis hatt det svært travelt med å komme seg til Norge, og bestemte seg liksågodt for å tjuvstarte reisen over Nordsjøen en hel måned før resten av flokken.

Larry Griffin, ved The Wildfowl and Wetlands Trust, som styrer fuglereservatet hvor resten av flokken på fire tusen individer holder til, uttrykker til den skotske avisen The Daily Record (merk navnet) at de er imponert over Godzillas pangstart.

– Den må ha holdt en gjennomsnittsfart på opp mot 100 kilometer i timen under overfarten, noe som er temmelig utrolig, sier Griffin til den skotske avisen.

– En mer normal hastighet under overfarten ville ha vært på rundt 60 kilometer i timen, så det er tydelig at Godzilla har fått skikkelig drahjelp av sterke vestavinder.

Han kan ikke gi noen god forklaring på hvorfor Godzilla gjøv løs på den lange reisen en hel måned før resten av flokken, men sier til den skotske avisen at forskerne som merket fuglene med radiosendere er forbløffet.

– Det er først mot slutten av mai at de fleste hvitkinngåsene tar av fra Skottland på vei nordover. Og noen individer drøyer det faktisk til ut juni før de legger ut på den lange flyturen.

Gårsdagens stopp utenfor Stavanger er bare en midlertidig pust i bakken. Etter hvert skal Godzilla videre nordover, mot Svalbard for hekking. Neste etappe går trolig til Helgelandskysten eller Vesterålen.

Men om han velger å vente på sine artfrender før han legger ut på flyturen denne gang, er ikke godt å si.

Nysgjerrige kan følge Godzilla og vennene hans videre på ferden på nettsiden http://www.wwt.org.uk/barnacle/maps.asp.