Tsjernobyl-ulykken har kostet få liv

Tsjernobyl-ulykken har kostet få liv
Tsjernobyl-ulykken har kostet få liv
Artikkelen fortsetter under annonsen

De radioaktive utslippene etter Tsjernobyl-ulykken har i svært liten grad bidratt til økt dødelighet blant dem som ble rammet, konstaterer britiske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto:
Den fjerde reaktoren i Tsjernobyl slik den så ut ti år etter ulykken. (Foto: Reuters / Scanpix)

Blant redningsmannskapene og de nærmeste naboene til atomkraftverket økte risikoen for å dø av radioaktiv stråling med beskjedne 1 prosent, slår Jim Smith ved britiske Centre for Ecology and Hydrology fast i en ny studie.

Strålingen fra det ukrainske atomkraftverket der den ene av reaktorene gikk i lufta i april 1986, er dermed ikke farligere enn vanlig luftforurensning eller passiv røyking, konkluderer Smith.

Mindre utsatt

Smith, som har fått statlig støtte via Natural Environment Research Council til sin forskning, har gjentatte ganger besøkt den 30 kilometer brede evakueringssonen rundt Tsjernobyl-kraftverket og registrert et rikt dyreliv der.

Folk i området lever også til de er godt over 70 år, tilsynelatende upåvirket av drøyt 20 år med stråling.

- Folk som fortsatt lever i det offisielt forlatte området rundt Tsjernobyl, kan faktisk vise seg å løpe lavere helserisiko enn om de var utsatt for luftforurensningen i store byer som Kiev, oppsummerer Smith i siste utgave av tidsskriftet BioMedCentral Public Health.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

40 døde

De 134 brannmennene og helikopterflygerne som ble akutt syke etter å ha blitt eksponert for store doser radioaktiv stråling etter ulykken, er holdt utenfor i Smiths studie. Rundt 40 av disse er døde.

Rundt 4.000 mennesker utviklet også kreft i skjoldbruskkjertelen som en direkte følge av ulykken i 1986, de fleste av dem barn og ungdommer. 99 prosent av disse har imidlertid overlevd kreftsykdommen.

Lever med frykten

Smith mener den relative risikoen knyttet til radioaktiv stråling må settes i perspektiv, ikke minst for å berolige befolkningen rundt Tsjernobyl som i over 20 år har levd med frykten for å få kreft.

- Feiloppfatningen om radioaktiv risiko har forårsaket alvorlige økonomiske, sosiale og psykologiske problemer for befolkningen, slår den britiske forskeren fast.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har tidligere anslått at 9.000 mennesker kommer til å dø som følge av radioaktiv stråling fra Tsjernobyl-kraftverket, mens miljøorganisasjonen Greenpeace har spådd at hele 93.000 kommer til å dø. (©NTB)