Voldtatt for familiens ære

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun ble voldtatt for å gjenreise familiens ære. Det var ventet at hun ville ta livet av seg etterpå, men i stedet reiste Mukhtar Mai seg som et internasjonalt symbol for kvinners rettigheter. Hun er o

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den internasjonale oppmerksomheten ga meg energi til å fortsette kampen, sier Mukhtar Mai som ble voldtatt for å gjenreise familiens ære.- Den internasjonale oppmerksomheten ga meg energi til å fortsette kampen, sier Mukhtar Mai som ble voldtatt for å gjenreise familiens ære.

Sommeren 2002 ble historien om Mukhtar Mai, den pakistanske kvinnen som ble dømt til gjengvoldtekt for å gjenreise sin families ære, kjent for verden.

- Den internasjonale oppmerksomheten ga meg mer energi til å fortsette kampen. Alternativet var å ta livet av meg eller leve i stillhet på siden av samfunnet resten av livet, sier hun til ABC Nyheter.

Et spørsmål om ære

Det begynte da en mektig familie i landsbyen påsto at hennes tolv år gamle bror hadde blitt sett med en pike fra deres familie. De krevde hevn for det de mente hadde kastet skam over dem.

For å gjenopprette æren bestemte det lokale stammerådet av eldre at Mukhtar Mai skulle bli voldtatt i henhold til tradisjonen «Karo Kari», og derved kaste mer skam over hennes familie.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Karo Kari» innebærer at kvinner kan giftes bort, voldtas eller drepes for å gjenreise en families ære, og tradisjonen lever fortsatt i små landsbysamfunn og antall voldtekter og drap rapportert som følge av denne er øknede, forteller en pakistansk menneskerettighetsorganisasjon.

Mukhtar Mai ble voldtatt av fire menn foran flere hundre landsbybeboere, deriblant sin egen far, som måtte stå hjelpeløs å se på.

Mukhtar Mai ble voldtatt av fire menn foran flere hundre landsbybeboere. Hennes egen far måtte stå hjelpeløs å se på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den lokale imamen, Abdul Razzaq, hørte hva som hadde skjedd og brukte den neste fredagsbønnen til å ta sterk avstand fra overgrepet.

Dette er foreldede tradisjoner som ikke har noe med islam å gjøre, mente han, og sa at de som hadde voldtatt henne burde stilles for retten.

Hele landsbyen forventet likevel at Mukhtar Mai skulle ta sitt liv i skam, men i stedet anmeldte hun overgrepet. Hun ble motarbeidet, overvåket og kritisert av myndighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2005 nektet president Pervez Musharraf, henne utreisetillatelse. En lokal journalist tok tak i saken og notisen om hendelsen ble plukket opp av den Pulitzer Prize-vinnende journalisten Nicholas D. Kristof fra New York Times. Med internasjonal oppmerksomhet ble myndighetene tvunget til å forfølge saken.

Et sky ikon

Den spinkle skikkelsen sitter i lobbyen på hotellet i Oslo. Mukhtar Mai er sky, snakker lavt og ser vekk. Å reise rundt oppleves som vanskelig.

- Det er slitsomt å reise rundt, men det bidrar til oppmerksomhet og støtte til saken, sier hun og ser vekk.

Som ikon for kvinners rettigheter over hele verden ble hun invitertert til å tale foran FN og hun smiler stille når hun forteller om det.

- Det var stort å få lov til å gjøre det, jeg følte meg veldig beæret.

Mukhtar Mai fikk 51.000 kroner i erstatning fra pakistanske myndigheter, penger som hun brukte til å bygge to skoler i hjembygda Merwala. Skoler som også er åpne for barna til overgriperne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Utdannelse er veien til å bekjempe sosial urettferdighet og fremme kvinners rettigheter, mener hun.
Med provisjonen fra boka om hennes liv fra den franske forleggeren Philippe Robinet har Mai kjøpt mer land for å bygge et krisesenter for kvinner, et lite hospital og skole nummer tre.

Hun opplever å bli motarbeidet og får stadig drapstrusler, men hun vil allikevel ikke forlate landsbyen til tross for at flere land har tilbudt henne statsborgerskap:

- Jeg gjør ikke dette for meg selv. Å forlate min landsby ville være å snu ryggen til både de menneskene som har hjulpet meg så langt, men også de menneskene som fortsatt trenger min hjelp, sier Mukhtar Mai.

Norsk dokumentar

Produsent Nasrullah Qureshi og Mukhtar Mai i hennes landsby i Pakistan.Produsent Nasrullah Qureshi og Mukhtar Mai i hennes landsby i Pakistan.

Nå lager det norske selskapet, BasicTV, en dokumentar om saken. Nasrullah Qureshi, som mange vil huske som skuespiller i TV-serien «De syv søstre», er produsent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg leste om saken i mediene og det gjorde stort inntrykk på meg, forteller han. Så jeg tok med kamera og dro ned.

Det tok tid å få opprettet kontakt, men allerede på første møtet i 2004 fikk de god kontakt og Quereshi har siden besøkt Mukhtar Mai i Pakistan flere ganger og også fulgt henne på reiser utenlands.

- Det føles viktig å støtte henne, sier han. Ikke bare for det hun har vært gjennom, men for det hun står for og det hun gjør i dag.

Quereshi har jobbet med dokumentarprosjektet i tre år, men hadde ingen tidligere erfaring fra dokumentarfilm i utgangspunktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er tydelig at han har respekt for Muhktar Mais arbeide.

- Hun er en sterk kvinne og gjør det hun sier hun skal gjøre. Hun er veldig jordnær og bor fortsatt svært enkelt, forteller han.

Mukhtar Mai synes det er fint at det lages en film om hennes kamp og at de følger henne over tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det hjelper at publikum får bilder å forholde seg til, sier hun.

Hvis Gud vil

Nasrullah Quereshi er veldig klar i forhold til bakgrunnen for sitt engasjement i prosjektet.

- Dette handler ikke bare om kvinners rettigheter i Pakistan, det handler om å forsøke å forhindre denne typen overgrep over hele verden, sier han.
På spørsmål om hva hun tror fremtiden vil bringe sier Mukhtar Mai at det er vanskelig å spå.

- Man vet jo ikke om man lever så lenge. Men hvis Gud vil så skjer det gode ting, avslutter hun.
Nå sitter hennes voldtektsmenn varetektsfengslet i påvente av en ny prosess i Høyesterett. Dokumentaren om Mukhtar Mai vil være klar i løpet av vårparten.