Svært høye korrupsjonstall i kommunene

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en av ti kommuner har ansatte fått korreks for uetisk adferd eller korrupsjon siste år. - Et veldig høyt tall, sier korrupsjonsekspert Jan Borgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer 300.000 kroner ble beslaglagt hjemme hos den korrupsjonsmistenkte ansatte i Bærum kommune. 10 prosent av kommunene irrettesatte ansatte for uetisk atferd siste år. Foto: Politiet / SCANPIXMer 300.000 kroner ble beslaglagt hjemme hos den korrupsjonsmistenkte ansatte i Bærum kommune. 10 prosent av kommunene irrettesatte ansatte for uetisk atferd siste år. Foto: Politiet / SCANPIX

Både Oslo og Bærum har den siste tiden vært rammet av korrupsjonsavsløringer. Nå viser en undersøkelse fra Kommunal landspensjonskasse (KLP) Forsikring forbausende høye tall for uetisk atferd eller korrupsjon i kommunenorge.

Kommunetopper i 368 av landets kommuner er undersøkt, og nesten 10 prosent svarer at de har gitt ansatte advarsel eller sparken på grunn av slik adferd.

- Et veldig høyt tall, men jeg vet jo ikke hva som ligger bak, sier generalsekretær Jan Borgen i den norske avdelingen av Transparency International, en global organisasjon som skal motarbeide korrupsjon nasjonalt og internasjonalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

-Alarmerende tall

- Her må en gå videre for å avdekke hva som ligger bak. Dette er tilsynelatende alarmerende tall, og et signal om at de må grave videre, sier Borgen til ABC Nyheter.

Konserndirektør Ole Jacob Frich i KLP Forsikring sier seg enig i at tallet er høyt, men han påpeker også at spørsmålet er stilt svært bredt.

- En rådmann påpekte at de hadde avdekket en som jukset med reiseoppgjøret og en annen som hadde stjålet pasientmidler. Begge tilfellene hadde fått konsekvenser for den ansatte, men det betyr jo ikke at kommunen er korrupt, sier han.

Undersøkelsen er et første forsøk på å kartlegge omfanget av slike problemer innenfor den gigantiske kommunale sektoren. Den avdekker også at 1 av 3 kommuner mangler etiske retningslinjer og at 1,7 prosent av kommunene har avbrudt kontrakter med leverandører på grunn av slik atferd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukjent for KS

KLP-direktør Frich mener at det nå er opp til Kommunenes sentralforbund (KS) som er en felles organisasjon for alle landets kommuner, å eventuelt gå videre med saken overfor sine medlemmer. Selv vil de kun bruke undersøkelsen til en ekstra gjennomgang av egne etiske retningslinjer.

Hos KS har de derimot ikke hørt om undersøkelsen fra forsikringsselskapet.

- Det er et høyt tall. Men denne rapporten har ikke jeg sett, sier informasjonssjef Jørn Ivar Baade.